Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI recomanda Japoniei sa inceapa in 2011 reducerea datoriilor publice

FMI recomanda Japoniei sa inceapa in 2011 reducerea datoriilor publice

Fondul Monetar International a recomandat Japoniei sa inceapa in 2011 reducerea datoriei publice uriase, echivalenta cu de peste doua ori Produsul Intern Brut (PIB) si care se amplifica de la an la an, relateaza Mediafax.

"Credem ca a devenit esential ca in Japonia sa aiba loc ajustari bugetare. Astfel de masuri trebuie sa inceapa in 2011", a declarat la Tokyo James Gordon, reprezentant al Fondului in regiunea Asia-Pacific.

FMI recomanda in principal o majorare treptata a taxei pe consum (echivalenta cu taxa pe valoarea adaugata), in prezent de 5%, nivelul cu mult mai mic decat cel din majoritatea statelor dezvoltate.


Guvernul japonez de centru-dreapta este reticent la astfel de masuri nepopulare, considerand ca deocamdata este oportun sa reduca cheltuielile neesentiale.


Gordon a facut declaratiile dupa o intalnire a unor reprezentanti ai FMI, intre care si directorul adjunct John Lipsky, cu membri ai guvernului japonez, ai Bancii Japoniei si ai sectorului privat nipon.


Circa 95% din datoriile Japoniei sunt detinute de institutii financiare, companii si persoane fizice din aceasta tara, ceea ce reduce riscurile de intrare in incapacitate de plata a tarii. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 940 ori
Citeste mai multe desprefmi japonia datorii publice