Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI, punct final oficial in relatia cu autoritatile de la Bucuresti

FMI, punct final oficial in relatia cu autoritatile de la Bucuresti
Relatia Romaniei cu Fondul Monetar International a generat numeroase pasiuni politice, economice, declaratii, ridicare in slavi sau puneri la zid.Tara noastra a devenit membra a Fondului la 15 decembrie 1972. In perioada 1981-1990 relatiile cu FMI au fost blocate datorita ambitiilor conducerii comuniste, care voia nu numai o Romanie fara datorii, ci si una care sa dispuna de o banca internationala pentru creditarea altor tari. Dupa 1991, din cele sapte acorduri demarate doar unul a fost finalizat. Nascuta acum 34 de ani, in vremea in care Romania era singura tara din lagarul socialist cu o asemenea legatura economica, relatia tarii noastre cu FMI inceteaza astazi din nou.
Acordul stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar International a fost inchis numai din punct de vedere formal, pentru ca el era considerat "deraiat" de catre expertii Fondului cu multe luni in urma. El era suspendat de facto din primavara lui 2005.

Principalele nemultumiri exprimate de FMI erau legate de elaborarea proiectului de buget pentru acest an, de evolutia indicatorilor macroeconomici, dar si de lipsa unor reforme structurale in anumite sectoare si de politica salariala practicata de guvern.

Board-ul institutiei financiare internationale aprobase, la sfarsitul lunii aprilie, raportul elaborat in urma consultarilor, desfasurate de FMI cu fiecare dintre statele membre, conform articolului IV din statutul Fondului. Consultarile care au avut loc la Bucuresti, intre reprezentantii Fondului si cei ai autoritatilor romane, ramasesera in coada de peste, fiecare parte considerand ca a obtinut o victorie.

Reprezentantii autoritatilor de la Bucuresti au confirmat de mai multe ori intentia de a abandona acordul de tip preventiv, fapt mentionat si in raport elaborat de reprezentatii forului international financiar. Autoritatile romane au replicat la fiecare intrevedere cu oficialii FMI ca apreciaza sfaturile si recomandarile profesionale ale expertilor si ca doresc continuarea colaborarii.

La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare, care considera aranjamentul "deraiat".

Principalele aspecte subliniate de FMI ca fiind problematice au fost elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006 si a tintei de deficit bugetar, dezechilibrele macroeconomice (inflatie, deficit de cont curent), precum si derapajele in politica salariala si lipsa unor reforme structurale.

Ulterior, reprezentanti ai autoritatilor de la Bucuresti au afirmat ca acordul ar putea continua, in cazul in care FMI va aprecia ca pozitive evolutiile macroeconomice. Insa, evenimentele de politica monetara de la palatul Victoria au inchis orice portita: deficitul comercial pe 2006 a fost majorat la 2,5%, tinta de inflatie va merge si ea cel mai probabil catre 6,8%.

Dintre acordurile pe care Romania le-a avut cu FMI, din 1975 pana in prezent, doar trei au fost finalizate: doua inainte de 90 si cel din 2001.

Dintr-un total de 3278,1 milioane DST (3834,3 milioane euro) pusi la dispozitie, in cadrul celor noua acorduri de tip stand-by, la care il adaugam pe cel de tip precautionary din 2004, Romania nu a reusit sa beneficieze decat de 1911,5 milioane DST (2236,5 milioane euro).

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 815 ori