FMI prezina concluziile primei misiuni de evaluare a Romaniei

Duminica, 09 August 2009, ora 22:57
1231 citiri
FMI prezina concluziile primei misiuni de evaluare a Romaniei

Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, va prezenta, luni,  concluziile misiunii desfasurate in ultima saptamana, a anuntat, duminica, Fondul.

Delegatia FMI se afla in Romania din 29 iulie pentru a evalua respectarea tintelor fixate Romaniei, in functie de care va fi acordata a doua transa a imprumutului contractat de statul roman de la Fond. Aceasta ar urma sa se ridice la aproximativ 1,9 miliarde euro, calculata la cursul de schimb din 24 iulie.

Delegatia FMI s-a intalnit cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si bancilor, iar la o parte din intalniri au participat si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Premierul Emil Boc a stabilit ca, din echipa guvernamentala care a participat la discutiile cu FMI si CE sa faca parte ministrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica si ministrii Constantin Nita si Marian Sarbu.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Guvernul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI ca banii din a doua transa de la Fond sa mearga la buget, ca sa acopere o parte din deficitul bugetar, si nu la rezerva valutara de la banca centrala, asa cum s-a intamplat cu prima transa.

Initial, Romania stabilise ca banii de la FMI sa mearga la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala erau destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro - pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata pe 6 mai, iar acordarea urmatoarei transe depinde de misiunea de evaluare a FMI.

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, declara vineri ca, din discutiile avute cu FMI pe proiectia macroeconomica, Romania va avea o diminuare a produsului intern brut (PIB) de circa 8,4%-8,5% la nivelul intregului an, iar guvernul urma sa negocieze cu reprezentantii FMI majorarea deficitului bugetar acceptat, nivelul avut in vedere fiind de circa 7,1-7,2% din PIB, ca urmare a situatiei economice mondiale si europene dificile, care a dus inclusiv la diminuarea veniturilor bugetare.

Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul isi asumase o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International.

FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru. Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB, la un PIB estimat la 531,25 miliarde lei, ce implica o scadere a economiei Romaniei cu numai 4,6% in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#fmi, #evaluare, #imprumut , #stiri FMI