Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI prezice din nou probleme economice pentru Romania

FMI prezice din nou probleme economice pentru Romania

Fondul Monetar International (FMI) nu rateaza nici un moment favorabil pentru a ataca politica economica a autoritatilor de la Bucuresti. In cel ami recent Raport despre Stabilitatea Financiara Globala, finantistii de peste ocean avertizeaza asupra riscurilor ce pot apare la o potentiala crestere a dobanzii dar si datorita deficitului de cont curent.Avansul creditului neguvernamental (problema actuala a lui Isarescu ) a dud la cresterea importurilor si la majorarea deficitului de cont curent Romania. Cresterea creditelor cu 1% din PIB determina avansul deficitului comercial cu 0,7% din PIB in tara noastra.

Institutia financiara internationala aminteste ca ponderea creditelor in valuta era, la sfarsitul anului 2005, de aproximativ 44% din volumul total al creditului acordat gospodariilor. FMI considera aceasta pondere ridicata atat in cazul Romaniei, cat si al Bulgariei, Ungariei, Poloniei si Rusiei

La finele anului 2005, soldul creditelor contractate de gospodarii era de circa 8% din PIB, sub nivelul mediu inregistrat in statele emergente, respectiv 12,1%.

FMI arata ca majorarea rapida a creditului pentru populatie poate determina si cresterea preturilor activelor, ceea ce conduce la majorarea garantiilor solicitate si poate provoca anumite crize daca apar scaderi ale preturilor supraevaluate ale proprietatilor.

Desi preturile locuintelor au avansat mai rapid in pietele mature decat in statele emergente, in ultimii ani au fost consemnate scumpiri semnificative de locuinte in unele state emergente. fondul considera ca aceste majorari pot face sistemul financiar mai vulnerabil.

Ponderea creditului pentru gospodarii in volumul total al imprumuturilor acordate sectorului privat din Romania se plasa, la finele anului 2005, aproape de 70%, peste nivelul mediu inregsitrat in statele emergente, de 38,9%. In ceea ce priveste imprumuturile pentru locuinte, acestea reprezentau circa 25% din creditul pentru populatie la finele anului 2005, sub media de 27,9% a statelor in dezvoltare din Europa.

Cresterea anuala a creditelor pentru populatie s-a apropiat de 100% in termeni reali in intervalul 2000-2005, depasind media consemnata la nivelul statelor emergente, de 47,7%.

Creditele pentru populatie si consumul privat au crescut, in termeni nominali, cu circa 130% in aceeasi perioada.

Finantarea externa a Romaniei prin emiterea de obligatiuni, vanzarea de actiuni si contractarea de credite a avut o evolutie fluctuanta dupa anul 2000 si s-a ridicat la 120,9 milioane de dolari in trimestrul al doilea al anului 2006. in prima jumatate a anului, Romania a imprumutat in total 207 milioane de dolari din strainatate.

La finele anului 2005, finantarea externa s-a ridicat la 2,28 miliarde de dolari, mult peste nivelul inregistat in 2000, de 589,4 milioane de dolari.

Imprumuturile sindicalizate primite de Romania in anul 2006 s-au ridicat la 207 milioane de dolari in prima jumatate a acestui an, dupa ce au atins, in 2005, 1,08 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel dupa anul 2000.

Institutia financiara internationala a prezentat si o serie de indicatori legati de activitatea sistemului bancar.

Astfel, ponderea capitalului reglementat al bancilor in totalul activelor, ponderate in functie de risc, era de 20% la finele lunii martie a acestui an, fata de 20,2% in 2005. La aceeasi data, capitalul bancilor reprezenta 9,2% din active, comparativ cu 8,8% in 2005.

De asemenea, ponderea creditelor neperformante in totalul creditelor s-a plasat la 8,3% la finele primelor trei luni, la fel ca la sfarsitul anului 2005.

Provizioanele constituite de banci au reprezentat, in primul trimestru, 34,1% din imprumuturile neperformante, in crestere fata de cota inregistrata la finele anului 2005, de 31,4%.

De asemenea, rentabilitatea activelor (Return on Assets - ROA) s-a mentinut in primele trei luni la nivelul anului 2005, de 1,9%, iar rentabilitatea capitalurilor (Return on Equity - ROE) a scazut in aceeasi perioada de la 15,4% la 15%.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 873 ori