Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI poate preveni acumularea de rezerve excesive

FMI poate preveni acumularea de rezerve excesive

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat vineri ca resursele de care dispune institutia sa pentru acordarea de credite catre tarile aflate in dificultate vor preveni acumularea de rezerve excesive, potrivit AFP.

"Dezechilibrele provin din acumularea de rezerve imense, iar aceste rezerve imense provin din teama statelor de a se confrunta cu o speculare a monedei", a declarat Strauss-Kahn in cadrul unei conferinte de presa la Istanbul.

"Insa exista o alta solutie, mai putin costisitoare, mai eficace, pentru a evita aceasta situatie, ce presupune punerea la comun a rezervelor, acesta fiind rolul ce a stat la baza infiintarii FMI", a adaugat acesta.

Strauss-Kahn a numit Fondul "un creditor ce poate ajuta tarile sa fie in situatia in care sa trebuiasca sa acumuleze rezerve, insa sa poata ramane cu un nivel scazut al acestora, putandu-se baza pe o punere in comun a rezervelor" prin intermediul FMI.

Directorul FMI a mai spus ca acumularea rezervelor provine din experienta crizei asiatice din 1997.

Tari precum Indonezia sau Coreea de Sud au apelat la FMI pentru a contracara atacurile asupra monedelor si, nemultumite de conditiile impuse de Fond, au consolidat imediat aceste rezerve, pentru a evita o repetare a situatiei, ceea ce a dus la dezechilibre in economiile si consumul mondial.

FMI a anuntat in septembrie ca a strans resursele suplimentare de 500 miliarde dolari promise in cadrul summit-ului G20 din aprilie, sub forma unor imprumuturi din partea statelor sau prin emisiuni de obligatiuni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1152 ori
Citeste mai multe desprefmi director straus jahn rezerve excesive credite