FMI: Perspectivele asupra economiei Romaniei sunt stabile in acest an

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 08:51
1865 citiri
FMI: Perspectivele asupra economiei Romaniei sunt stabile in acest an

Riscurile la adresa perspectivei economiei sunt in linii mari echilibrate in acest an, iar scenariul de baza prevede o redresare sustinuta si mai extinsa a economiei in 2014, se arata in raportul FMI dupa primele doua evaluari ale acordului cu Romania, publicat marti pe site-ul institutiei.

Cresterea ar urma sa fie anul acesta de 2,2%, mai putin decat in 2013 (3,5%), dar cu un avans semnificativ al sectoarelor non-agricole. O absorbtie mai buna a fondurilor UE ar urma sa sprijine o redresare graduala a investitiilor. Consumul privat este asteptat sa se redreseze, cu o crestere a venitului real disponibil, in urma recentei politici de relaxare si a nivelului scazut record al inflatiei, a salariului minim mai ridicat, precum si a imbunatatirii generale a increderii consumatorilor, pe fondul revenirii pe crestere a zonei euro, se arata in raportul FMI.

Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014

Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014 (sub nivelul inferior al intervalului de variatie stabilit de Banca Nationala a Romaniei), inainte de a reveni in partea superioara a intervalului, in a doua jumatate a lui 2014, in urma majorarii preturilor administrate. Potentiala volatilitate a pretului alimentelor, totusi, va continua sa fie un factor major de incertitudine privind evolutia inflatiei.

FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va amplifica usor, la 1,5% din PIB in 2014 si 1,9% din PIB in 2015 deoarece cererea pe plan intern incepe sa se redreseze. Intrarile de capital ar urma sa stagneze, pe fondul majorarii investitiilor straine directe (FDI) fata de nivelul recent (deoarece perspectiva cresterii Europei se imbunatateste), al ritmului lent al procesului de deleveraging al bancilor straine si al intrarilor continue de fonduri UE.

In timp ce performanta solida din industrie ar putea continua sa sprijine cresterea pe partea de furnizare, iar absorbtia mai buna a fondurilor UE ar putea sprijini o redresare mai solida in privinta investitiilor, gospodariilor, corporatiilor, procesul de deleveraging al bancilor straine alaturi de majorarea creditelor neperformante ar putea continua sa constranga avansul creditarii si sa intarzie redresarea cererii interne, semnaleaza raportul FMI.

Mai mult, inasprirea politicii monetare in economiile avansate ar putea duce la iesiri de capital, deoarece investitorii reevalueaza riscurile portofoliilor si profitul, ceea ce ar putea pune presiuni asupra cursului valutar. Iesirile de capital ar putea fi afectate si de scaderea increderii din cauza turbulentelor din Ucraina. Tinand cont de volumul masiv al creditarii in valuta, o depreciere severa a cursului valutar ar putea determina o deteriorare suplimentara a bilanturilor bancilor si a sectorului privat, avertizeaza FMI.

Incertitudinile politice crescande privind alegerile din 2014, in special alegerile prezidentiale, ar putea afecta stabilitatea discutiilor politice si increderea consumatorilor si a investitorilor, se arata in raportul FMI.

#romania, #perspectiva economie, #romania economie , #stiri FMI