Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Pensiile ar putea fi indexate in functie de inflatii, nu de salarii

FMI: Pensiile ar putea fi indexate in functie de inflatii, nu de salarii

Pensiile ar putea fi indexate mai degraba in functie de inflatie decat de salarii, care au crescut foarte mult in ultima vreme, asa incat pensionarii sa fie protejati, iar sistemul public de pensii sa fie sustenabil, a spus vineri reprezentantul FMI pentru Romania, Tony Lybek, la The Money Channel, informeaza Newsin.

"Problema in actualul cadru al pensiilor este ca exista mai multi oameni care se retrag, care se pensioneaza si care au nevoie de pensii decat oameni care intra pe piata muncii si care contribuie la sistemul de pensii, asadar pe termen mediu sistemul de pensii ar avea un deficit fiscal urias", a explicat Lybek.

El a adaugat ca economistii de la Banca Mondiala au estimat ca acest deficit ar putea atinge chiar 6% din produsul intern brut (PIB), dar a precizat ca "cu cat se face mai repede ceva in acest sens, cu atat mai putin dureroasa va fi ajustarea".

"In aceste conditii, pensiile vor fi indexate in mare masura mai degraba cu inflatia, decat cu salariile.Salariile au crescut mult mai mult, mai repede decat productivitatea in ultimii ani. Vrem ca indexarea sa fie conforma cu inflatia pentru a ne asigura ca puterea de cumparare a pensionarilor este protejata, in acelasi timp pentru a ne asigura ca sistemul de pensii este sustenabil", a declarat Lybek.

Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania a reiterat ca termenul limita pentru finalizarea legii unitare a pensiilor din sistemul public este stabilit pentru finalul acestui an.

"Pentru ca aceasta problema sa fie abordata pe termen scurt si mediu, ideea este sa rezolvam aceasta problema cat mai devreme pentru a limita deficitele care cresc exponential. Noi si autoritatile lucram la acest aspect si se fac progrese. Termenul final este pana la sfarsitul anului, asadar avem putin timp pentru a face aceste lucruri", a mai spus Lybek.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1618 ori