FMI: Orice sprijin din partea statelor membre e binevenit

Joi, 12 Martie 2009, ora 17:36
1655 citiri
FMI: Orice sprijin din partea statelor membre e binevenit

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat joi ca saluta ofertele de sprijin pentru a-si putea sustine membrii sa faca fata recesiunii mondiale, dar a refuzat sa comenteze despre un posibil ajutor de pana la 100 miliarde dolari din partea Uniunii Europene, relateaza Reuters. 

"Nu pot comenta in mod special despre ceea ce este doar o stire de presa in acest moment. Dar salutam propunerile din partea membrilor privind cresterea resurselor Fondului, astfel ca se dovedeste ca FMI are destule resurse pentru a acoperi nevoile de finantare ale membrilor", a declarat, la o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al FMI, David Hawley.

Reuters a relatat, mai devreme, ca Uniunea Europeana ia in considerare posibilitatea de a acorda Fondului un credit de 75-100 miliarde dolari, pentru a-i majora capacitatea de creditare, potrivit unei schite a concluziilor liderilor europeni, inainte de reuniunea grupului informal al celor mai industrializate 20 de state ale lumii, din 2 aprilie.

Documentul arata ca "statele membre ale UE sunt gata sa furnizeze un sprijin rapid si temporar pentru capacitatea de creditare a Fondului, sub forma unui imprumut cu o valoare totala de 75-100 miliarde dolari".

Textul, propus de presedintia ceha a Uniunii Europene, nu a fost aprobat inca si ar mai putea fi modificat, precizeaza Reuters.

Liderii statelor europene importante ar dori sa sporeasca abilitarea FMI de a ajuta economiile emergente lovite de criza economica mondiala.

Turcia se numara printre tarile afectate in prezent. Dupa ce a avut negocieri tumultoase cu FMI - ce au fost suspendate in ianuarie -, in privinta termenilor unui nou pachet de sustinere, Fondul a anuntat in cele din urma ca a luat in considerare opiniile primului ministru Tayyip Erdogan, dechizand calea unor noi discutii.

"Ca raspuns la ingrijorarile exprimate de primul ministru, pentru a facilita progresul (discutiilor), Fondul a transmis recent autoritatilor un set modificat de propuneri de politici si reforme", a spus Hawley.

"Ne pregatim sa reincepem discutiile in Ankara cand autoritatile sunt gata si ele sa faca acest lucru", a precizat el.

Hawley a adaugat ca FMI ramane angajata alaturi de Ucraina, cu care s-au realizat progrese in discutii, iar Fondul ar putea trimite o misiune in tara, si a reafirmat ca institutia a avut discutii "fructuoase" cu Romania in privinta unui sprijin tehnic si financiar. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #membre, #resurse, #romania, #sprijin, #state, #turcia , #stiri FMI