FMI nu mai deblocheaza transe pentru R. Moldova anul acesta

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 16:32
1015 citiri
FMI nu mai deblocheaza transe pentru R. Moldova anul acesta

R. Moldova nu va mai primi anul acesta transe din imprumutul FMI, iar misiunea de evaluare, care urma sa soseasca la Chisinau in octombrie, va fi amanata probabil pentru primul trimestru al anului viitor, dupa ce va fi instalat noul guvern, a anuntat reprezentantul permanent al FMI la Chisinau, potrivit NewsIn.

Potrivit Info-Prim Neo, reprezentantul permanent al FMI la Chisinau, Tokhir Mirzoev, a spus ca misiunea de evaluare a FMI, care urma sa soseasca la Chisinau in octombrie, probabil va fi transferata pentru primul trimestru al anului viitor, adica dupa ce se vor incheia alegerile, va fi format Parlamentul si instalat in functie noul Guvern.

Misiunea de evaluare va discuta cu noua echipa a executivului si, in functie de rezultatul acestor discutii, va fi deblocata urmatoarea transa din imprumutul acordat de FMI pentru realizarea programului convenit in toamna anului 2009.

Reprezentantul FMI a dat de inteles, pe de alta parte, ca dezaproba masura anuntata de guvern de majorare a pensiilor si a unor indemnizatii sociale, suspectand motivatii electorale.

Referitor la discutiile privind majorarea pensiilor si unor indemnizatii sociale, Mirzoev a spus ca acestea sau alte majorari pot avea loc doar in limita unor rezerve (economii) interne, fara a afecta parametrii stabiliti in Memorandumul negociat cu FMI.

"Intrebarea este daca are rost sa fie operate aceste majorari in ajun de campanie electorala. Mult mai bine ar fi de majorat investitiile facute de stat pe baza acestor rezerve, eficientizarea reformei administratiei publice centrale, imbunatatirea calitatii guvernarii, precum am stabilit in programul nostru", a mentionat oficialul FMI, citat de Info-Prim Neo.

In ceea ce priveste proiectul Legii bugetului pe noul an, Tokhir Mirzoev a spus ca parametrii acestuia urmau sa fie discutati, de asemenea, cu misiunea FMI care urma sa soseasca la Chisinau in octombrie. "In situatia creata, cand Parlamentul va fi dizolvat peste cateva zile, este imposibil sa se reuseasca adoptarea bugetului pana la sfarsitul anului.

Doar daca campania electorala va fi mai scurta, cum se propune, discutiile ar putea sa aiba loc in anul curent. Insa problema consta nu atat in faptul daca se va reusi adoptarea bugetului pana la sfarsitul anului, ci in calitatea bugetului, ce fel de buget va fi adoptat si pe cat va corespunde acesta realitatilor economice.

Pentru anul viitor nu se prevad imprumuturi in sustinerea directa a bugetului din partea FMI", a avertizat reprezentantul permanent al FMI la Chisinau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #moldova, #transa , #stiri FMI