FMI: nu exista o data pentru venirea la Budapesta

Vineri, 27 August 2010, ora 01:02
1332 citiri
FMI: nu exista o data pentru venirea la Budapesta

Ungaria nu a solicitat stabilirea unei date pentru reluarea negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI) privind programul de finantare, a declarat joi un purtator de cuvant al institutiei, dupa ce un oficial de la Budapesta a declarat ca noi discutii vor avea loc in toamna, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Fondului, Gerry Rice, a declarat intr-o conferinta de presa ca nu exista o data pentru deplasarea unei delegatii FMI la Budapesta.

Ministerul Economiei din Ungaria a confirmat in aceasta saptamana ca autoritatile de la Budapesta sunt pregatite sa reia in toamna discutiile cu reprezentantii FMI.

Un comunicat al ministerului a precizat insa ca Ungaria nu are nevoie de un nou acord de finantare cu FMI, iar discutiile planificate pentru ultima parte a anului vor reprezenta o evaluare obisnuita, care se realizeaza in cazul tuturor statelor membre FMI.

Ungaria a fost salvata de la colaps financiar in octombrie 2008, printr-un pachet de finantare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI, Uniunea Europeana si de la Banca Mondiala.

In schimbul ajutorului, guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar.

Ungaria a accesat doua treimi din acest pachet de finantare, iar negocierile cu FMI referitoare la ultima transa a imprumutului au fost intrerupte la mijlocul lunii iulie, din cauza introducerii unei taxe suplimetare aplicabila bancilor.

Mai multi oficiali, printre care si premierul Viktor Orban, au sustinut in iulie ca statul se poate descurca si fara ultima transa a imprumutului. 

#fmi, #ungaria, #negociere, #imprumut , #stiri FMI