FMI nu a ajuns la un acord cu Kievul

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 09:30
1332 citiri
FMI nu a ajuns la un acord cu Kievul

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat joi ca misiunea care se afla in in Ucraina nu a rezolvat toate problemele astfel incat sa se poata relua plata transelor catre guvernul de la Kiev, negocierile urmand sa continue, potrivit AFP, precizeaza NewsIn.

"Chiar daca s-au realizat progrese importante in multe domenii, unele chestiuni raman nerezolvate", a declarat directorul adjunct pentru relatii externe al FMI, Gerry Rice.

El a confirmat ca delegatia FMI, ce a ajuns la Kiev in 24 martie, va reveni vineri la Washington.

"Vom continua discutiile cu autoritatile in urmatoarele saptamani, inclusiv prin intermediul reprezentantului nostru permanent la Kiev", a precizat Rice.

Joi, guvernul ucrainean anunta ca cele doua parti nu au cazut de acord asupra bugetului pe 2010, in conditiile in care Kievul vrea un deficit de 10% din produsul intern brut (PIB), in timp ce FMI insista pentru un deficit de doar 6% din PIB.

De altfel, negocierile dintre FMI si guvernul de la Kiev s-au concentrat pe "politicile din 2010, intre care bugetul si reforma sectorului financiar", a indicat Rice.

Misiunea trimisa la Kiev a dat ocazia Fondului sa ia un prim contact cu autoritatile ucrainene dupa alegerile prezidentiale din februarie, castigate de Viktor Ianukovici, pentru care reluarea cooperarii cu FMI reprezinta o prioritate.

Ucraina traverseaza o criza economica grava si mizeaza pe imprumutul de 16,4 miliarde dolari contractat in noiembrie 2008 de la FMI pentru a atenua efectele recesiunii, insa nu a mai primit nicio transa de la Fond din iulie 2009, in lipsa unui acord asupra conditiilor de imprumut.

#fmi, #kiev, #acord, #transe , #stiri FMI