FMI ne va da banii, desi tinta de inflatie nu a fost respectata

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 13:25
922 citiri
FMI ne va da banii, desi tinta de inflatie nu a fost respectata

Fondul Monetar International (FMI) va elibera, cel mai probabil, urmatoarele doua transe pentru Romania, desi tinta de inflatie stabilita in acord a fost depasita anul trecut, a declarat, joi, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by.

"Suntem in discutii in ceea ce priveste conditiile pentru eliberarea transelor, de aceea este prematur sa vorbim, dar am motive sa cred ca programul va continua. Tinta de inflatie a fost ratata, dar cu un nivel foarte mic", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 4,74% anul trecut, peste tinta BNR.

Banca centrala a stabilit pentru anul trecut o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

In ceea ce priveste cresterea economica, el a aratat ca aceasta se va intoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid si mult mai puternic, odata ce Romania va atinge stabilitate macroeconomica.

"Rolul nostru, la FMI, este de a ajuta tarile sa atinga o stabilitate macroeconomica si sa pregateasca terenul pentru o crestere economica. Pe termen scurt, probabil, va fi o crestere mica in urmatoarele luni, insa avansul economic se va accelera catre finele anului", a mai spus Franks.

Intrebat daca este posibil ca Romania sa nu mai aiba nevoie de alte transe in afara de urmatoarele doua de la Fondul Monetar International, Franks a raspuns ca in final aceasta va fi o decizie a Guvernului Romaniei.

"Tarile decid daca vor sa imprumute bani de la noi. Prin urmare, va fi o decizie a guvernului daca va dori sa continue sa primeasca transe de la FMI sau sa atraga bani individual", a spus Franks. 


Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#crestere, #economica, #fmi, #inflatie, #stabilitate , #stiri FMI