FMI ne va da banii, desi tinta de inflatie nu a fost respectata

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 13:25
922 citiri
FMI ne va da banii, desi tinta de inflatie nu a fost respectata

Fondul Monetar International (FMI) va elibera, cel mai probabil, urmatoarele doua transe pentru Romania, desi tinta de inflatie stabilita in acord a fost depasita anul trecut, a declarat, joi, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by.

"Suntem in discutii in ceea ce priveste conditiile pentru eliberarea transelor, de aceea este prematur sa vorbim, dar am motive sa cred ca programul va continua. Tinta de inflatie a fost ratata, dar cu un nivel foarte mic", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizeaza Mediafax.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 4,74% anul trecut, peste tinta BNR.

Banca centrala a stabilit pentru anul trecut o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

In ceea ce priveste cresterea economica, el a aratat ca aceasta se va intoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid si mult mai puternic, odata ce Romania va atinge stabilitate macroeconomica.

"Rolul nostru, la FMI, este de a ajuta tarile sa atinga o stabilitate macroeconomica si sa pregateasca terenul pentru o crestere economica. Pe termen scurt, probabil, va fi o crestere mica in urmatoarele luni, insa avansul economic se va accelera catre finele anului", a mai spus Franks.

Intrebat daca este posibil ca Romania sa nu mai aiba nevoie de alte transe in afara de urmatoarele doua de la Fondul Monetar International, Franks a raspuns ca in final aceasta va fi o decizie a Guvernului Romaniei.

"Tarile decid daca vor sa imprumute bani de la noi. Prin urmare, va fi o decizie a guvernului daca va dori sa continue sa primeasca transe de la FMI sau sa atraga bani individual", a spus Franks. 


#crestere, #economica, #fmi, #inflatie, #stabilitate , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  9. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  10. 30 de milioane de euro din PNRR pentru licee, pierduți de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Ce acuzații aduc cei care au scris proiectele de finanțare