FMI ne mai da 1,4 miliarde dolari

Vineri, 14 August 2009, ora 09:44
1416 citiri
FMI ne mai da 1,4 miliarde dolari

Fondul Monetar International (FMI) va aloca Romaniei, in august si septembrie, drepturi speciale de tragere (DST) in valoare totala de circa 1,4 miliarde dolari, ca parte a unui program amplu prin care Fondul va suplimenta lichiditatile statelor membre prin majorarea rezervelor valutare.

 

 

Astfel, FMI va aloca statelor membre ale institutiei, la 28 august, drepturi speciale de tragere in valoare totala de 250 miliarde dolari. Conducerea Fondului a aprobat operatiunea la 17 iulie, in urma unui angajament al liderilor statelor din G20, la un summit din luna aprilie, pentru majorarea lichiditatilor.

Echivalentul a aproape 100 de miliarde de dolari din total va fi destinat pietelor emergente si statelor in curs de dezvoltare, din care tarile cu venituri reduse vor primi peste 18 miliarde de dolari.

Alocarea generala a drepturilor va fi destinata participantilor la Departamentul Drepturilor Speciale de Tragere (din care fac parte in prezent toate cele 186 de state membre), in functie de cotele detinute.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Astfel, fiecare tara va primi DST-uri echivalente cu 74% din cota detinuta, iar alocatiile totale ale tarilor membre ar putea urca la un nivel corespunzator sumei de 283 de miliarde de dolari, de la aproximativ 33 de miliarde de dolari (21,4 miliarde DST).

Separat, a intrat in vigoare un amendament la un acord al FMI care prevede o alocare exceptionala de DST-uri care va fi efectuata la 9 septembrie, si va fi in valoare de 21,5 miliarde de drepturi (circa 33 miliarde dolari).

Aceasta operatiune va face mai echitabila detinerile de DST-uri, avand in vedere ca statele care au devenit membre ale Fondului dupa 1981 nu au primit niciodata o astfel de alocare.

Prin cele doua operatiuni, alocatiile statelor membre vor ajunge la 204 miliarde DST-uri (circa 316 miliarde dolari).

Romania va primi 763,7 milioane de DST-uri (circa 1,183 miliarde dolari) in cadrul alocatiei generale, si alte 145,1 milioane de DST-uri (224,9 milioane dolari) in cazul alocatiei speciale.

Astfel, Romania va primi in total 908,8 milioane DST-uri, echivalente cu aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#FMI, # Romania, # recesiune, #criza, #crestere, #imprumut, #miliarde , #stiri FMI