Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Marile economii mondiale ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare in contextul crizei

FMI: Marile economii mondiale ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare in contextul crizei

Cele mai mari economii ale lumii ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare ca sa sprijine cresterea, dar trebuie sa ia si masuri in ceea ce priveste finantarea precara pe termen mai lung, a anuntat vineri Fondul Monetar International (FMI), potrivit Reuters. 

Fondul a descris o situatie sumbra a tarilor care incearca sa echilibreze riscul "unei depresiuni prelungite sau a unei stagnari" si "pierderea increderii in solvabilitatea guvernului".

Desi este nevoie de cheltuieli pentru a impiedica deteriorarea dramatica a situatiei economice, un nivel prea mare al acestora ar putea zdruncina increderea investitorilor in privinta sustenabilitatii datoriei guvernului, scumpind imprumuturile.

"Echilibrarea acestor riscuri va fi o provocare, dar situatia poate fi imbunatatita daca guvernele clarifica, in mod credibil, strategia lor privind asigurarea solventei fiscale", potrivit unui document al FMI, ce reprezinta parte din recomandarile Fondului pentru summitul de saptamana viitoare al G20, grupul celor mai industrializate 20 de state.

"Intr-adevar, este nevoie urgent de o clarificare mai accentuata, problema nu poate fi pur si simplu ignorata", mai scrie in documentul citat.

Majorarea datoriei guvernamentale in contextul crizei actuale nu reprezinta un risc in sine, dar tarile trebuie sa se asigure ca suplimentul de cheltuieli este unul temporar, potrivit FMI.

Fondul a atras atentia, totodata, ca multe tari importante se confrunta cu probleme cum ar fi imbatranirea populatiei, ceea ce va impovara si mai mult finantele publice. In medie, tarile G20 au pus bazele unor pachete de stimuli ce reprezinta 1,5% din produsul intern brut (PIB) in 2009 si 1% in 2010, au mai estimat reprezentantii FMI. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1588 ori