Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI, ingrijorat ca salariile bugetarilor ar putea reveni la nivelul anterior

FMI, ingrijorat ca salariile bugetarilor ar putea reveni la nivelul anterior

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este o masura temporara, valabila pana la 31 decembrie, astfel ca Guvernul va trebui sa gaseasca solutiile juridice pentru a nu fi obligat de Curtea Constitutionala sa readuca de la 1 ianuarie toate veniturile la nivelul anterior scaderii, potrivit Mediafax.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca mai multi reprezentanti ai partidelor politice au ridicat aceasta problema in discutiile cu reprezentantii FMI, care sunt ingrijorati la randul lor ca, daca va fi luata o astfel de decizie de catre Curtea Constitutionala, tintele fiscale stabilite pentru anul viitor nu vor mai fi atinse sau vor fi adoptate noi masuri de austeritate, pentru a compensa cheltuielile suplimentare.

Curtea Constitutionala a dat aviz de constitutionalitate pe taierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioada temporara, pana la 1 ianuarie, fiind invocata starea de urgenta prevazuta la articolul 53 din Constitutie, iar daca prin legea salarizarii unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scaderii, noua lege ar putea fi considerata neconstitutionala.


Mai mult, in cazul in care salariul minim va fi majorat, vor fi efectuate reduceri suplimentare la anumite categorii de venituri, pentru a ramane in anvelopa cheltuielilor salariale stabilite cu FMI, iar in acest caz, Curtea Constitutionaa ar putea declara neconstitutionala inclusiv legea unitara a salarizarii, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.


Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat luni ca "ar putea fi loc" pentru o crestere a salariului minim, dar o astfel de decizie trebuie analizata cu atentie, pentru ca o majorare prea mare ar avea efecte negative.


Ulterior, surse participante la discutiile cu Fondul au afirmat pentru MEDIAFAX ca FMI a transmis Guvernului ca nu poate accepta pentru anul viitor o majorare a salariului minim pe economie mai mare de 650 lei, sub nivelul de minim 700 lei avansat in discutii de reprezentantii Executivului.


Guvernul s-a angajat fata de FMI ca legislatia de implementare a legii de salarizare unitara va include mai putine sporuri, va introduce un sistem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat si vor fi legate de responsabilitatile angajatului la locul de munca si de calificare.


Legea va introduce o limita de 30% a cheltuielilor de personal, altele decat cele cu salariile fata de totalul cheltuielilor de personal, si va limita sporurile individuale pentru personalul civil, platile de "stimulente" urmand sa fie tratate ca sporuri.


Totodata, Executivul si-a asumat in negocierile cu Fondul reducerea numarului de personal din sectorul public, pana la inceputul anului viitor, la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari, si sa limiteze fondul de salarii in 2011 la 39 miliarde lei.


Guvernul trebuie sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% din PIB in acest an la 4,4% in 2011. O misiune a FMI este prezenta incepand din 20 octombrie, la Bucuresti, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri. Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1028 ori
Citeste mai multe desprefmi salarii bugetari guvern