FMI: Guvernul sa plateasca despagubirile catre deponentii FNI

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:36
2499 citiri
FMI: Guvernul sa plateasca despagubirile catre deponentii FNI

FMI a cerut Guvernului sa plateasca de la buget despagubirile pe care CNVM a fost obligata in instanta sa le achite deponentilor FNI. Executivul a refuzat in aceasta faza a negocierilor sa accepte solicitarea, argumentand ca institutia este autoritate independenta si trebuie sa isi asume aceste plati, relateaza Mediafax.

"Fondul Monetar International a cerut ca statul sa suporte plata despagubirilor catre deponentii la FNI impuse Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, invocand ca bugetul acestei institutii nu permite efectuarea unor astfel de plati", au declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la negocierile dintre Guvern si FMI.

Potrivit acestora, Executivul a refuzat insa, in aceasta faza a negocierilor, sa accepte solicitarea FMI, aratand ca CNVM este o institutie independenta care trebuie sa isi asume obligatia platii despagubirilor.

"Guvernul considera ca, asa cum statutul de structura independenta a blocat taierea salariilor pentru angajatii CNVM, acelasi statut atrage si obligatii, precum respectarea deciziilor instantei judecatoresti", au aratat sursele.

In toamna anului trecut, alaturi de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas si alti inculpati in dosarul FNI, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost obligata prin sentinta definitiva si executorie emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa achite despagubiri catre cei 130.798 reclamanti in dosarul FNI.

Sentinta a fost motivata prin faptul ca CNVM este vinovata de faptul ca, in perioada 1999-2000, a permis functionarea FNI desi acesta nu mai avea depozitar.

Suma exacta impusa CNVM nu a fost calculata, deoarece pentru fiecare plata trebuie luata suma investita initial si indexata cu rata inflatiei.

Surse oficiale declarau, in luna octombrie 2010, ca valoarea platilor este estimata la 50-60 milioane euro, echivalentul a jumatate din cat a platit Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) catre pagubitii FNI in ultimii cinci ani si mult peste bugetul Comisiei, care asteapta o solutie din partea Guvernului.

Obligatiile de plata ale CEC Bank fata de deponentii FNI au fost preluate in 2001 de catre AVAS.

In toamna anului trecut, presedintele AVAS, Aurelian Popa, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca cea mai mare problema cu care se confrunta institutia este faptul ca are conturile blocate de fostii deponenti FNI si a propus Guvernului, printr-un proiect de ordonanta de urgenta, ca o parte a bugetului, respectiv sumele primite de la Secretariatul General al Guvernului, sa nu poata fi executate silit, astfel incat autoritatea sa functioneze in continuare si sa obtina venituri pentru plata titlurilor executorii in cazul FNI.

In sedinta de miercuri, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca toate cheltuielile de functionare si de personal ale AVAS, inclusiv cele pentru reprezentarea Romaniei in fata Curtii de Arbitraj, vor fi asigurate integral de la bugetul de stat.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a mai facut obiectul unor negocieri intre Guvern si FMI in vara anului trecut, dupa ce Executivul a decis ca si salariile angajatilor CNVM, BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, sa fie reduse cu 25%, alaturi de personalul bugetar.

FMI si Comisia Europeana au atentionat atunci ca reducerea salariala aplicata in banca centrala si autoritatile de reglementare din domeniul financiar nebancar submineaza independenta financiara a acestora, incalcand Tratatul UE, iar Guvernul a fost obligat sa se angajeze fata de FMI, prin scrisoare de intentie, ca va reveni asupra acestei decizii. 

#despagubiri deponenti fni, # cnvm, # fmi, # buget de stat , #stiri FMI