FMI: Franta ar putea rata tinta de deficit bugetar

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 23:40
1566 citiri
FMI: Franta ar putea rata tinta de deficit bugetar

FMI estimeaza ca Franta ar putea rata tinta de deficit bugetar in cazul in care nu va adopta masuri de reducere a cheltuielilor pe termen mediu, potrivit Mediafax.

In conditiile in care Franta se apropie de alegerile prezidentiale din aprilie, FMI sustine o propunere a presedintelui Nicolas Sarkozy de introducere in Constitutie a obligativitatii bugetului echilibrat, respinsa cu vehementa de Partidul Socialist.

Sarkozy si-a pus in joc reputatia cu angajamentul de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% din PIB anul trecut la nivelul de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al zonei euro, pana in 2013.

In raportul anual privind economia franceza, FMI anticipeaza ca economia franceza va rata estimarile guvernamentale privind cresterea si veniturile fiscale.

Fondul se asteapta ca deficitul bugetar sa scada de la 5,7% in acest an la 4,8% in 2012, fara sa ajunga insa sub 3,8% din PIB in 2013.

"Potrivit estimarilor actuale ale FMI, atingerea tintei de deficit de 3% din PIB necesita noi masuri", se arata in raport.

 

Potrivit Fondului, singura optiune este ca guvernul sa reduca cheltuielile, avand in vedere ca impozitele din Franta sunt printre cele mai ridicate din Europa.


Franta are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar si al datoriilor dintre statele care au ratingurile suverane la nivelul maxim "AAA".

Potrivit raportului, Franta nu isi poate permite ratarea tintelor fiscale pe termen mediu, avand in vedere necesitatea de consolidare a aplicarii Pactului de Stabilitate si Crestere si de mentinere a costurilor imprumuturilor la un nivel scazut, prin asigurarea ratingului "AAA".

Potrivit unui scenariu de baza, FMI se asteapta ca datoriile Frantei sa atinga nivelul maxim de 88% din PIB in 2013, dar avertizeaza ca acestea ar putea urca la 95% din PIB, daca dobanzile vor fi peste asteptari, iar cresterea economica lenta.

Guvernul anticipeaza ca datoriile vor atinge un nivel maxim de 86,9% din PIB in 2012.

FMI prognozeaza pentru acest an o crestere a economiei franceze de 2,1%, in conformitate cu asteptarile guvernului, de 2%.

Ritmul va incetini la 1,9% in 2012, iar in 2013 va atinge 2%.

#deficit bugetar franta, #fmi, #tinta deficit franta, #pib franta, #datorii , #stiri FMI