FMI: Exista riscul deflatiei in zona euro

Joi, 30 Iulie 2009, ora 18:33
1395 citiri
FMI: Exista riscul deflatiei in zona euro

Fondul Monetar International (FMI) a estimat joi ca zona euro ar trebui sa cunoasca un inceput de "revenire economica modesta" in cursul primului semestru din 2010, existand insa "incertitudini puternice" si neexcluzand "un mic risc de deflatie" pentru statele din zona euro, scrie AFP, conform NewsIn.

In ciuda sperantelor legate de revenirea economica, FMI mizeaza in continuare pe recesiune in zona euro in 2010, produsul intern brut (PIB) fiind prognozat a scadea cu 0,3%, cu mult mai putin insa fata de scaderea din 2009, de 4,8%.

Institutia confirma astfel prognoza din 8 iulie, prognoza relativ mai pesimista decat cea a Comisiei Europene, care estimeaza o scadere a PIB de 4% in 2009 si de 0,1% in 2010.

"Zona euro este in recesiune, iar semnalele de ameliorare se vor transforma incet in revenire economica", a explicat Fondul, in raportul citat de AFP.

FMI subliniaza insa ca aceste scenariu este amenintat in continuare de "incertitudini puternice", iar revenirea va fi lenta si afectata de riscuri majore, cauzate de tensiunile existente inca in sistemul financiar.

#FMI, #risc, #deflatie, #zona, #euro , #stiri FMI