FMI: Europa isi va reveni mai greu din criza

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 17:26
1114 citiri
FMI: Europa isi va reveni mai greu din criza

Recuperarea din Europa ar putea fi mai lenta decat in alte regiuni ale lumii, intrucat economiile europene sunt mai putin flexibile, a declarat, vineri, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters.

"Europa a rezistat mai bine decat SUA la declinul cresterii economice, dar ar putea reactiona mai incet si in privinta relansarii. Economia este mai putin flexibila, asa ca scade mai lent, insa recuperarea este mai inceata. Rigiditatea, care a protejat economiile europene intr-o oarecare masura in timpul crizei, ar putea face mai dificila reluarea cresterii", a spus Strauss-Kahn, prezent la o conferinta de presa la Istanbul, relateaza Mediafax.

Lumea trebuie sa se astepte la un model de crestere economica mai slaba decat inainte de criza, iar pericolul reluarii contractiei PIB nu a disparut, intrucat somajul va continua sa urce in multe state in urmatoarele luni, a adaugat el.

In plus, directorul FMI considera ca exista riscul ca guvernele sa retraga prea rapid masurile de sustinere economica.

"Teama mea este ca guvernele vor spune «Gata, am iesit din criza, este timpul sa revenim la normal». Ar fi o mare greseala si un risc pe care trebuie sa-l evitam", a afirmat Strauss-Kahn.

FMI se asteapta la un declin economic de 4,2% in Uniunea Europeana in acest an, urmata de o crestere de 0,5% in 2010.

La nivel mondial Fondul a prognozat o contractie a PIB in 2009 de 1,1% si o crestere de 3,1% in 2010.

#economii, #europa, #fmi, #recuperare , #stiri FMI