FMI estimeaza o crestere economica de 2,2% in Romania, in 2014

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 10:37
1660 citiri
FMI estimeaza o crestere economica de 2,2% in Romania, in 2014

Fondul Monetar International crede in continuare ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marti, de institutia financiara internationala.

Cresterea de 2,2% prognozata pentru 2014 este identica cu cea inclusa in prognoza de toamna a FMI si urmeaza unui avans de 3,5% inregistrat in 2013, cand Romania a avut una dintre cele mai puternice cresteri economice din Europa.

In schimb, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 2,2% in 2014, fata de estimarile din toamna, care vorbeau de o crestere de 2,8%.

In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, in care este inclusa si Romania, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere pana la 2,4% in 2014 si 2,9% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicata in toamna anului trecut. In pofida revizuirii, cresterea economica inregistrata in acest an de Europa emergenta va fi mica decat cea de 2,8% inregistrata anul trecut.

"Cresterea economica a incetinit in Europa emergenta in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce regiunea a facut fata unor iesiri mari de capital. In pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansata, relansarea ar urma sa slabeasca usor in 2014. Fragilitatile din zona euro, unele masuri domestice de inasprire a politicii monetare, cresterea volatilitatii de pe pietele financiare si cresterea riscurilor geopolitice, ca urmare a evolutiilor din Ucraina, reprezinta un risc considerabil in jos", potrivit celei mai recente editii a raportului World Economic Outlook.

La nivel global, FMI si-a revizuit usor in sus estimarile privind cresterea economiei in 2014 si in anul urmator. Fondul prognozeaza ca economia globala va creste cu 3,6% in acest an si cu 3,9% in 2015, cu 0,1 puncte procentuale mai mult in ambele cazuri decat in precedentele estimari ale sale.

#crestere economica romania, #FMI crestere economica Romania, #economie romania , #stiri FMI