FMI estimeaza ca economia Lituaniei va scadea cu 16% in 2009

Luni, 22 Iunie 2009, ora 18:33
1526 citiri
FMI estimeaza ca economia Lituaniei va scadea cu 16% in 2009

Fondul Monetar International (FMI) a estimat luni ca economia Lituaniei va scadea in 2009 cu mai mult decat se estimase pana acum si a salutat decizia statului de a metine cursul monedei nationale, litas, fixat la euro, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Catriona Purfield, sefa delegatiei FMI in Lituania, a spus ca economia statului va scadea cu 16% in 2009 si cu 3,75% in 2010.

Noile estimari vin dupa ce Fondul anuntase in aprilie ca economia Lituaniei ar putea scadea cu 10% in 2009.

De asemenea, FMI a sprijinit decizia oficialilor lituanieni de a metine cursul monedei nationale, litas, fixat la euro.

Totusi, FMI considera ca Lituania are nevoie de o continuare a consolidarii sectorului fiscal de pana la 7% din produsul intern brut (PIB), pe termen mediu, si de o reducere a salariilor din sectorul public.

Purfield a subliniat ca Lituania nu a cerut bani de la FMI, insa o astfel de decizie nu este exclusa in viitor.

Banca centrala a estimat o comprimare a economiei cu 15,6% anul acesta, in timp ce ministerul de finante a anuntat ca exista riscul unei scaderi cu 18,2% a produsului intern brut.

Economia Lituaniei s-a comprimat in primul trimestru peste asteptarile initiale, in timp ce premierul Andrius Kubilius estimeaza ca produsul intern brut ar putea scadea in 2009, per total, cu pana la 15%.

Datele revizuite arata ca in primul trimestru din 2009, PIB-ul Lituaniei a scazut cu 13,6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste estimarile anterioare care indicau ca economia se va comprima cu 12,6%.

In ultimul trimestru din 2008, PIB-ul a scazut cu 2,2%. La nivel trimestrial, PIB-ul a scazut cu 10,5%, in timp ce datele preliminare aratau o scadere cu 9,5%.

Oficiul de statistica a anuntat ca productia tuturor sectoarelor a scazut in primele trei luni ale anului.

De asemenea, cheltuielile gospodariilor s-au redus cu o rata anuala de 15,1%. Asemenea vecinilor sai, Estonia si Letonia, economia Lituaniei trece prin cea mai severa recesiune de dupa destramarea Uniunii Sovietice, din cauza crizei globale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#economie, # FMI, # PIB, # recesiune , #stiri FMI