FMI estimeaza ca economia americana va reintra pe crestere in 2010

Luni, 15 Iunie 2009, ora 17:29
1602 citiri
FMI estimeaza ca economia americana va reintra pe crestere in 2010

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit luni in urcare estimarile privind economia Statelor Unite, mizand acum pe o revenire mai puternica incepand de la jumatatea lui 2010, insa a atras atentia asupra riscurilor care o ameninta, in special criza din sectorul imobiliar, scrie AFP, precizeaza Newsin.

In raportul anual privind economia americana, FMI estimeaza ca produsul intern brut va scadea cu 2,5% in 2009, fata de 2,8% cat fusese estimat anterior, si va creste cu 0,75% in 2010.

Insa, Fondul atrage atentia ca dificultatile financiare si problemele de pe piata muncii si de pe cea imobiliara vor incetini, pentru o vreme, procesul de recuperare.

Estimarile sunt mai pesimiste decat cele ale Federal Reserve, care mizeaza pe o scadere intre 1,3% si 2% a PIB-ului, in 2009, si o crestere de pana la 3% in 2010.

In ceea ce priveste nivelul ratelor dobanzilor, Fondul se arata ingrijorat de "viabilitatea bugetara si de posibilitatea ca multe companii sa intre in faliment".

In evaluarea politicilor economice, FMI a felicitat din nou Washingtonul pentru planul sau de relansare economica, estimand ca "politicile macroeconomice sustin intr-un mod oportun cererea".

FMI a apreciat si masurile adoptate de autoritatile americane pentru sustinerea sectorului financiar.

"Masurile luate pentru stabilizarea pietelor financiare si imobiliare au efecte tangibile asupra starii sectorului financiar, care s-a ameliorat considerabil", afirma FMI.

FMI insista ca dupa "intrarea intr-o perioada de revenire economica durabila", SUA trebuie sa se concentreze pe redactarea unei "strategii de iesire", menita a sustine finantele publice si "politica de relansare monetara" a Federal Reserve, sistemul american de banci centrale.

Fondul a oferit comentarii si legat de cotatia dolarului, care, conform opiniei institutiei financiare ar urma sa de deprecieze.

Produsul intern brut al Statelor Unite a scazut cu 5,7% in primul trimestru, in termeni anuali, conform noilor estimari publicate de Departamentul Comertului.

Datele publicate in 29 aprilie aratasera ca produsul intern brut, ce evalueaza totalitatea bunurilor si serviciilor din Statele Unite, a scazut cu o rata anuala de 6,1%, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea. 

 

#fmi, # sua, # economie, # crestere , #stiri FMI