FMI: Economia Romaniei se va contracta cu 8% in 2009

Joi, 30 Iulie 2009, ora 09:22
1714 citiri
FMI: Economia Romaniei se va contracta cu 8% in 2009

Reprezentantii FMI au declarat oficialilor romani, in cadrul discutiei de miercuri seara de la Guvern, ca estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si, in aceste conditii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile, informeaza NewsIn.

Bugetul actual, convenit in martie cu FMI, prevedea un deficit de 4,6% din produsul intern brut in 2009, fiind construit pe o estimare de contratie a economiei cu 4%.

"Estimarea FMI privind evolutia economiei in acest an arata ca vom avea o contractie economica dubla fata de cea convenita in martie, respectiv de 8%, si, in aceste conditii, deficitul bugetar va trece de 8% din PIB. Reprezentantii Fondului ne-au spus ca ar accepta un deficit bugetar de 8%, cu conditia ca Executivul sa ia masuri pentru a creste veniturile la buget sau pentru a taia din cheltuieli", a spus pentru NewsIn un participant din delegatia romana, prezent la discutiile de miercuri seara.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

"Si noi mergem pe un deficit de 8%, insa credem ca economia nu va scadea cu mai mult de 7-7,2%", a adaugat sursa mentionata.

Oficialul a precizat, insa, ca marja pentru cresterea veniturilor la buget este foarte redusa, in conditiile in care orice majorare a taxelor, cum ar fi cea a cotei unice, ar aduce incasari insuficiente la buget si "ar ingreuna si mai mult activitatea agentilor economici".

"In aceste conditii, singura masura viabila pe care o poate lua guvernul pentru a se incadra in tintele impuse de FMI este sa opereze o noua reducere a cheltuielilor bugetare", a precizat oficialul guvernamental.

Miercuri seara, dupa sedinta Executivului, reprezentantii coalitiei de guvernare au avut o "intalnire politica" cu delegatia CE si FMI, la Palatul Victoria.

Delegatia partii romane a fost formata din ministrii Gheorghe Pogea si Vasile Blaga de la PDL, Constantin Nita si vicepremierul Dan Nica de la PSD, precum si secretarii de stat Bogdan Dragoi (PDL) si Gheorghe Gherghina (PSD).

Delegatia a fost intregita de liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, si de presedintele acestui for, Roberta Anastase - PDL.

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se afla incepand de miercuri in Romania in scopul evaluarii modului in care tara noastra a indeplinit angajamentele asumate prin acordul de imprumut semnat in luna martie.

Concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii, ce se va derula pana in 10 august.

Board-ul FMI va decide daca angajamentele asumate au fost indeplinite de autoritatile romane, conditie de care depinde acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de circa 1,9 miliarde euro.

Valoarea primei transe a fost de 5 miliarde de euro. Premierul Emil Boc a declarat recent ca vrea sa negocieze cu CE si FMI alocarea unor sume mai mari pentru investitiile in infrastructura, care sa nu fie luate in calcul la stabilirea deficitului, pentru ca Romania risca sa respecte indicatorii stabiliti cu cele doua institutii, dar sa nu realizeze investitiile propuse.

Seful Executivului a anuntat si ca masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie discutata mai intai cu FMI si CE, pentru ca aplicarea acesteia sa nu afecteze deficitul bugetar negociat cu cele doua institutii internationale.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International.

FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Unii membri ai Cabinetului au estimat, in ultima perioada, ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi valoarea negociata cu FMI si CE la momentul contractarii imprumutului extern de aproape 20 de miliarde de euro.

La finalul sedintei de guvern de miercuri, Ministrul Finantelor a spus ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#cheltuieli, #contractie, #deficit, #economie, #fmi , #stiri FMI