FMI: Economia Romaniei scade in 2009

Joi, 05 Februarie 2009, ora 11:00
1769 citiri
FMI: Economia Romaniei scade in 2009

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, intr-un comunicat in care subliniaza concluziile misiunii din Romania, ca economia romaneasca ar putea scadea in acest an, iar o recuperare usoara ar putea surveni abia spre sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat reprezentantilor FMI ca raportul Fondului privind evolutia Romaniei este corect.

"Cunosc mare parte din raport. Este corect in legatura cu evolutiile Romaniei pentru anul viitor", a spus Basescu, aratand ca Romania nu este in postura de a contesta acuratetea raportului intocmit de FMI.

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea spune ca imprumutul FMI este inevitabil.

Liviu Voinea crede ca finantarea imprumutului pe care il va contracta Romania va proveni in proportie de 90% de la FMI si doar 10% din surse europene.  Printre conditiile impuse de Fondul Monetar  se numara ajustarea graduala a deficitului bugetar si conditii restrictive privind cheltuielile publice.

Presedintele Romaniei i-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni pe membrii delegatiei Fondului Monetar International si i-a informat ca este la curent cu mare parte din continutul raportului FMI si ca il considera corect.

Seful de misiune FMI pentru Romania a spus ca Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au acordat FMI sprijin in intocmirea raportului si ca, desi nu au fost de acord cu toate concluziile documentului, au oferit mereu informatiile de care membrii Fondului au avut nevoie.

"Fondul Monetar International avea, la inceputul vizitei, o estimare pentru cresterea economica din 2009 putin peste 1%. Dupa discutiile purtate cu marile companii, cu bancile, au ajuns la concluzia ca pentru Romania 2009 va fi cu minus. Prognoza actuala, pe care o vor trece probabil in raport, arata o scadere a PIB de pana la 1%", au afirmat sursele citate.

Aceasta ar reprezenta prima scadere a PIB-ului inregistrata dupa ultimul trimestru din 1999.

Mai mult, institutia financiara internationala anticipeaza ca Romania va inregistra in 2010 cel mult o stagnare economica.

#basescu, #fmi, #recesiune, #romania, #voinea , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc