FMI: economia Romaniei, in recesiune si in 2011

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 09:55
1528 citiri
FMI: economia Romaniei, in recesiune si in 2011

Romania intra de luni intr-o noua runda de negocieri cu FMI si Comisia Europeana, avand pe masa spectrul celui de-al treilea an consecutiv de recesiune in 2011, cand scaderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirma surse oficiale, citate de Ziarul Financiar, noteaza Mediafax.

Dupa ce economia a cazut cu 7% in 2009, pentru 2010 ar urma sa fie luata in calcul o prognoza revizuita de contractie cuprinsa intre 1,5% si 1,8% din PIB.

Noua estimare apare deja drept optimista avand in vedere ca multi analisti din banci avanseaza scaderi de 3%. Asta-primavara, FMI anticipa ca economia romaneasca avea sa "decoleze" in 2011, cu o crestere de 5,1%, insa chiar si socotelile institutiei de la Washington continua sa fie date peste cap de realitate, scrie ZF in editia de vineri.

In scrisoarea de intentie pe care autoritatile romane au trimis-o conducerii FMI pe 16 iunie, inca era prevazut un scenariu de crestere economica zero sau usor negativa.

Dupa majorarea TVA la 24%, Ministerul Finantelor a inceput sa ia in calcul o scadere de cel putin 1,5%.

Catalin Pauna, economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania, considera totusi pozitiv faptul ca declinul economic franeaza vizibil fata de anul trecut.

"Contractia economica in 2010 va fi mult mai redusa decat in 2009. Romania Isi revine incet-incet. Iese din criza economica. Ajustarea PIB va fi pe o usoara panta descendenta."

El considera ca exporturile nete ar putea sa aiba o contributie pozitiva in acest an, semnale favorabile fiind asteptate si de la formarea bruta de capital fix.

In acest context, o discutie importanta in cadrul discutiilor cu FMI se va concentra pe rectificarea bugetului pentru ultima parte a anului, in conditiile in care declinul economic a continuat sa afecteze incasarile bugetare, care sunt cu circa 1% din PIB sub nivelul programat.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu afirma ca tinta de deficit bugetar de 18,2 mld. lei pentru sfarsitul semestrului I a fost respectata.

"Vom vedea daca e sa renegociem tinta indicativa anuala de 6,8% din PIB."

El spune ca a remarcat in iunie o revigorare a veniturilor, in principal din TVA, fara a putea diferentia cat este efectul cresterii vanzarilor si cat al intaririi colectarii.

Pentru mentinerea sub control a deficitului bugetar in aceasta luna nu s-au facut cheltuieli de investitii de la bugetul de stat, iar pentru restul anului cheltuielile vor fi aprobate in baza unui set de prioritati: nu se incep proiecte noi si se finalizeaza doar cele aflate in faze avansate.

Misiunea FMI va evalua efectele majorarii intempestive a TVA la 24% si va incepe discutiile cu Ministerul Finantelor asupra unor posibile recalibrari fiscale in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#fmi, #economie, #romania, #recesiune , #stiri FMI