FMI: Economia mondiala isi revine, dar continua sa fie vulnerabila

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 15:46
1340 citiri
FMI: Economia mondiala isi revine, dar continua sa fie vulnerabila

Economia mondiala are o evolutie mai buna, insa continua sa fie vulnerabila, a declarat, luni, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP, preluat de NewsIn.

Strauss-Kahn a subliniat ca prioritatea tarilor bogate este de a planifica o serie de masuri pentru reducerea deficitelor bugetare, ce s-au adancit in ultimul an, pe fondul luptei pentru combaterea recesiunii, atragand din nou atentia ca este prea devreme pentru retragerea stimulilor din piete.

"Recomandam cea mai mare prudenta, pentru ca este mai dureros sa retragem planurile prea devreme decat mai tarziu", a declarat el, in cadrul unei confeinte de presa.

Dupa agravarea crizei financiare, in urma falimentului Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008, guvernele si bancile centrale au injectat sau garantat mii de miliarde dolari pentru sustinerea sistemelor fianciare si a activitatii economice.

Totodata, dobanzile de politica monetara au fost mentinute la un minim istoric in majoritatea tarilor dezvoltate.

Strauss-Kahn considera ca aceste masuri au contribuit la limitarea efectelor crizei. "In prezent, suntem intr-un moment critic. Sustenabilitatea revenirii va depinde de deciziile care vor fi luate de guverne in lunile urmatoare", a afirmat directorul FMI.

De asemenea, el a facut apel la guverne sa intocmeasca strategii pentru redresarea finantelor publice afectate de criza.

Odata retrase masurile de sustinere, guvernele vor trebui sa reduca fara ezitare cheltuielile publice sau sa majoreze impozitele, a explicat Strauss-Kahn.

Directorul FMI a facut apel la state pentru cooperare internationala, chiar daca strategiile de iesire din criza difera de la caz la caz, si s-a aratat mai putin preocupat de mentinerea pe o perioada indelungata a politicilor monetare relaxate.

"In special in tarile dezvoltate, politicile monetare pot fi mentinute relaxate pentru un timp, in absenta unor riscuri inflationiste", a spus el.

"Insa unele tari emergente se confrunta cu alte riscuri, ce le-ar putea obliga sa majoreze dobanzile mai repede decat se estima", a completat el. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#deficit, #dobanzi, #fmi, #monetara, #politica, #reducere , #stiri FMI