FMI: economia globala isi va continua revenirea

Joi, 08 Iulie 2010, ora 11:38
1124 citiri
FMI: economia globala isi va continua revenirea

FMI a imbunatatit cu 0,4 puncte procentuale proiectia de crestere economica pentru Europa Centrala si de Est din acest an, la 3,2%, apreciind totodata ca economia globala isi va continua revenirea, in pofida turbulentelor financiare, potrivit unei actualizari a raportului World Economic Outlook, transmite Mediafax.

FMI a mentinut, totodata, la 3,4% estimarea de crestere economica din Europa Centrala si de Est pentru 2011. Cea mai recenta editie a raportului World Economic Outlook a fost publicata in aprilie.

In plus, institutia financiara internationala anticipeaza ca in ultimele trei luni ale anilor 2010 si 2011, Produsul Intern Brut (PIB) al regiunii va avansa in ritm anual cu 2,3% si, respectiv, 3,5%.

Pentru Uniunea Europeana (UE), FMI a mentinut la 1% estimarea de avans economic din acest an si a coborat usor, cu 0,2 puncte procentuale, la 1,6%, prognoza referitoare la 2011.

Proiectia privind cresterea economiei globale din acest an a fost ridicata cu 0,4 puncte procentuale, la 4,6%.

Estimarea pentru avansul de anul viitor a ramas aceeasi ca in raportul initial, la 4,3%.

Economia globala a crescut cu un ritm anualizat de peste 5% in primul trimestru, noteaza FMI.

Evolutia a intrecut estimarile raportului din aprilie, datorita avansului puternic din Asia. La nivel general, exista semne incurajatoare privind cresterea cererii private.

In Europa, ingrijorarile referitoare la riscurile datoriilor suverane au contaminat sectorul bancar. Presiunile legate de finantare au revenit si s-au propagat pe pietele interbancare. In acelasi timp, au reaparut indoieli legate de sustenabilitatea revenirii economiei globale.

Cu toate acestea, posibilitatea ca stresul financiar sa afecteze avansul economiei globale este redusa.

Actualele proiectii ale FMI se bazeaza pe scenariul conform caruia problemele financiare ale zonei euro vor avea efecte negative limitate in alte regiuni, iar intreruperea fluxului de capital spre economiile emergente si in curs de dezvoltare va fi temporara.

Totusi, institutia apreciaza ca riscurile privind economia globala au crescut rapid.

Pe termen scurt, principalul risc este reprezentat de accentuarea stresului financiar si a posibilitatii de contaminare, in contextul cresterii ingrijoarilor legate de datoriile suverane.

Pentru eliminarea problemelor zonei euro, FMI recomanda elaborarea de politici coordonate pentru recastigarea increderii. La nivel global, politicile ar trebui concentrate pe implementarea unor planuri credibile pentru reducerea deficitelorfiscale pe termen mediu, mentinandu-se in acelasi timp conditii monetare suportive.

In zona euro, economia va creste cu 1% in acest an, estimare nemodificata fata de cea din aprilie.

In 2011, PIB ar urma sa avanseze cu 1,3%. Proiectia este cu 0,2 puncte procentuale mai mica decat cea initiala.

Pentru Germania, cea mai mare economie a Europei, FMI a majorat cu 0,2 puncte, la 1,4%, prognoza de avans al PIB din acest an.

Anul viitor, economia va creste cu 1,6%, ritm usor mai lent decat cel anticipat anterior.

Referitor la SUA, cea mai mare economie a lumii, institutia financiara internationala a majorat cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, si cu 0,3 puncte procentuale, la 2,9%, estimarile de avans al PIB pentru 2010 si respectiv 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#fmi, #economie, #globala, #pib , #stiri FMI