FMI: Economia Bulgariei va scadea cu 3,5% in 2009

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 15:04
992 citiri
FMI: Economia Bulgariei va scadea cu 3,5% in 2009

Economia Bulgariei se va comprima cu 3,5% in acest an, iar guvernul va trebui sa reduca din cheltuieli, ca raspuns la criza economica globala, si sa evite deficitul bugetar, a anuntat Fondul Monetar International (FMI).

Estimarile Fondului indica prima scadere economica in Bulgaria din 1997, cand o criza financiara severa a determinat falimentul unei treimi din bancile locale, conform Mediafax.

Estimarile anterioare ale FMI prevedeau o crestere economica de 1% in 2009.

Institutia a reiterat avertismentul ca politica bugetara a Bulgariei pentru 2009 nu este destul de restrictiva, cu toate ca autoritatile mizeaza pe un surplus de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), si ca guvernul va trebui sa reduca din cheltuieli.

"Fara reducerea cheltuielilor s-ar putea ajunge la un deficit de 1% din PIB. Mentinerea unui surplus este importanta pentru pastrarea increderii in moneda nationala", a declarat Bas Bakker, seful unei misiuni FMI la Sofia, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca autoritatile bulgare s-au angajat sa mentina prudenta fiscala si ca FMI este increzator ca vor fi reduse in continuare cheltuielile.

FMI a confirmat ca autoritatile bulgare nu i-au cerut sprijin financiar pentru a reusi sa faca fata crizei economice.

Insa un numar tot mai mare de analisti considera ca Bulgaria ar putea fi urmatorul stat european care va cere ajutor Fondului, dupa Ungaria, Letonia, Serbia, Romania si Polonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#economie, #cheltuieli, #crestere economica, #sprijin financiar, #moneda nationala, #politica bugetara , #stiri FMI