FMI, dispus sa ajusteze programul de credit al Ucrainei

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 15:48
1701 citiri
FMI, dispus sa ajusteze programul de credit al Ucrainei

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca este dispus sa ajusteze programul de creditare al Ucrainei, astfel incat sa includa un deficit bugetar mai amplu si sa reflecte inrautatirea conditiilor economice, relateaza Reuters.

Seful misiunii FMI in Ucraina, Ceyla Pazarbasioglu, a declarat, la o conferinta de presa, ca de la acordul din octombrie cu Ucraina, privind un program de imprumut de 16,4 miliarde dolari, conditiile economice globale s-au deteriorat. FMI a blocat a doua transa a creditului pentru Ucraina, de 1,84 miliarde dolari, dupa ce statul nu a reusit sa respecte conditiile stabilite.

Pazarbasioglu a spus ca Fondul ar putea revizui in scadere, in continuare, estimarile sale pentru produsul intern brut (PIB) al Ucrainei, desi guvernul are prognoze mult mai optimiste. Seful misiunii FMI in Ucraina a spus ca un buget echilibrat nu mai este fezabil, data fiind scaderea drastica a veniturilor Ucrainei.

Pazarbasioglu a spus ca Fondul este dispus sa discute despre un deficit bugetar mai amplu decat nivelul actual de 1% din PIB din cadrul programului, daca Ucraina isi asigura finantare suplimentara. Reprezentanta FMI a avertizat, totusi, ca orice fel de beneficii ar putea decurge dintr-un deficit mai adanc ar putea fi anulate daca determina o accentuare a inflatiei sau o depreciere a hrivnei. Guvernul ucrainean a afirmat ca este in cautarea unei finantari suplimentare de 5 miliarde dolari, dar reprezentanta FMI a precizat ca Fondul ar fi multumit si cu un cuantum mai redus.

"Daca eforturile au succes, un deficit mai mare decat cel prevazut initial pe baza unor premise macroeconomice realiste poate fi luat in considerare de program, pentru a imblanzi problemele economice", a declarat Ceyla Pazarbasioglu. "Am cazut de acord cu ei ca, in cazul in care ar putea face o serie de schimbari legislative care ar putea genera niste economii, sa fim gata sa discutam despre un deficit mai mare", a adaugat sefa misiunii FMI in Ucraina.

Reprezentanta Fondului a refuzat sa precizeze care ar fi nivelul cu care FMI ar fi de acord, cu toate ca guvernul ucrainean a afirmat ca incearca sa ajunga la un acord cu privire la un deficit bugetar de 3% din PIB sau chiar mai mare. Pazarbasioglu a spus ca diferenta ampla dintre estimarile guvernului ucrainean si ale Fondului in ceea ce priveste PIB-ul are implicatii pentru proiectiile refritoare la venituri si pentru calculele bugetare.

"Cu totii avem acelasi obiectiv, sa ne asiguram ca echilibrul fiscal este sustenabil si ca este finantate prin mijloace care sa nu creeze presiuni inflationiste", a spus reprezentanta FMI. "Am cazut de acord cu privire la acest obiectiv final. Cum anume vom ajunge sa il indeplinim urmeaza sa vedem in urmatoarele saptamani", a spus Pazarbasioglu, adaugand ca misiunea FMI ar putea reveni in curand la Kiev.

Presedintele ucrainean Victor Iuscenco, intre timp, a declarat, dupa o reuniune cu principalii lideri din Ucriana, care au fost permanent in conflict din cauza mai multor chestiuni, ca luni va fi redactat un document cu privire la cooperarea cu Fondul. Iuscenco a cerut, de asemenea, sa se puna capat certurilor, in interes national, inainte de alegerile prezidentiale. Reprezentanta misiunii FMI a cerut, la randul sau, politicienilor sa se abtina de la declaratii conflictuale cu privire la evolutia cursului de schimb care pune bete in roate eforturilor bancii centrale.

"Avand in vedere cat de fragila este increderea publica, noi consideram ca este de importanta majora ca astfel de declaratii sa fie facute doar de personalul la nivel inalt al bancii centrale", a spus Ceyla Pazarbasioglu. Anterior, reprezentantul FMI rezident in Ucraina, Max Alier, declarase ca Fondul ar putea fi dispus sa deblocheze a doua transa a creditului, daca guvernul asigura finantare suplimentara.

"Suntem in pozitia in care, daca guvernul poate decide asupra acordarii de finantare suplimentara pentru deficit, vom debloca cea de-a doua transa", a declarat Alier in cadrul unei conferinte de presa, citat de Interfax. Criza financiara mondiala a afectat grav economia Ucrainei, in conditiile in care industriile siderurgica si chimica - cele mai importante din tara - se confrunta cu scaderi masive ale cererii de pe piete. Doua agentii de evaluare financiara, Fitch Ratings si Standard & Poor's (S&P) au retrogradat fostul stat sovietic.

Fitch Ratings a coborat recent ratingul Ucrainei, iar S&P a coborat miercuri ratingurile Ucrainei cu doua trepte, motivandu-si decizia prin lipsa vointei politice de a revizui bugetul. Productia industriala a cazut cu mai mult de 34% in ianuarie, comparativ cu acceasi perioada din 2008, iar hrivna s-a depreciat anul trecut cu pana la 50% si se confrunta in continuare cu presiuni.

In cadrul unui comunicat de vineri, Iuscenco a cerut actiuni prompte pentru mentinerea creditului de la FMI intact. "Timpul lucreaza impotriva noastra", a spus seful statului ucrainean. "Sarcina noastra principala acum este sa venim cu un plan, astfel incat dialogul cu Fondul sa fie reinnoit in urmatoarele cateva zile", a adaugat Victor Iuscenco.

#fmi, # ucraina, # criza, # fonduri , #stiri FMI