FMI: deficitul din 2012, o provocare pentru Romania

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 18:15
1389 citiri
FMI: deficitul din 2012, o provocare pentru Romania

Romania isi atinge obiectivele fiscale in 2011, deficitul din 2012 ramane o provocare, a spus directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), David Lipton, care a declarat ca autoritatile romane sunt pe cale sa isi indeplineasca obiectivele fiscale pentru 2011, dar, in acelasi timp, atrage atentia ca atingerea tintei de deficit pentru 2012 ramane o provocare.

"Romania a facut progrese semnificative in cadrul noului acord stand-by. Implementarea politicilor a ramas puternica si toate criteriile de performanta au fost indeplinite. Angajamentul autoritatilor de continua reforma a contribuit la revenirea increderii pietei si la stabilitatea economica.

Angajamentul ferm fata de agenda reformei economice este crucial pentru a proteja aceste rezultate economice si pentru a rezista mai bine socurilor, intr-un mediu global incert", a precizat Lipton.

Consiliul Director al FMI a finalizat joi a doua evaluare a acordului stand-by, punand la dispozitia Romaniei a treia transa in valoare de 430 de milioane DST (aproximativ 480 de milioane de euro), astfel incat suma totala disponibila se ridica la 1,06 miliarde euro.

Autoritatile romane au decis sa continue sa trateze acest acord ca pe unul de tip preventiv, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa traga aceste sume.

"Autoritatile sunt pe cale sa isi indeplineasca obiectivele fiscale pentru 2011. Cu toate acestea, atingerea obiectivului de deficit pentru 2012 ramane o provocare. Este nevoie de actiuni mai cuprinzatoare pentru a asigura viabilitatea financiara a sectorului de sanatate.

Este, de asemenea, necesar un progres rapid pentru a imbunatati capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile UE.

Reforma profunda a intreprinderilor de stat, impreuna cu o consolidare a reglementarii si o politica a preturilor orientate catre piata, va fi esentiala pentru a imbunatati eficienta si va sustine cresterea economica", a mai spus oficialul FMI.

Lipton apreciaza ca politica monetara ramane prudenta, ca urmare a riscurilor inflationiste persistente.

"Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar riscurile au crescut ca urmare a dificultatilor din alte zone ale Europei, iar o crestere a vigilentei este justificata. Intarirea monitorizarilor si planurile detaliate pentru situatii de urgenta, inclusiv proceduri pentru imbunatatirea noilor competente bancare, sunt necesare pentru protejarea impotriva unor posibile contagiuni", a completat Lipton.

Acordul stand-by, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat pe 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.

#fmi, #deficit, #provocare deficit , #stiri FMI