Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Cresterea economica a Romaniei va scadea la jumatate in 2009

FMI: Cresterea economica a Romaniei va scadea la jumatate in 2009

Fondul Monetar International (FMI) se asteapta la o incetinire semnificativa a economiei romanesti, anul viitor, pana la 4-5%, de la un nivel record de 8-9% asteptat pentru 2008, a declarat ieri, pentru AFP, reprezentantul FMI la Bucuresti, Juan Fernandez-Ansola.

"Estimarile noastre de crestere economica pentru anul viitor se ridica la 4-5% si chiar si acest nivel ar putea sa se dovedeasca mult prea optimist, tinand cont de ceea ce se va petrece in restul Europei si in SUA", a declarat Juan Fernandez-Ansola.

Dupa ce in luna iunie si-a revizuit in crestere, la 6%, o prima estimare pentru 2008, FMI considera in prezent ca si aceasta revizuire este "mult prea conservatoare" deoarece subestimeaza amploarea cererii.

"In prezent, estimam pentru 2008 o crestere a Produsului Intern Brut de ordinul a 8-9%. Insa, dintr-un anumit punct de vedere, aceasta face deja parte din istorie", a subliniat reprezentantul FMI la Bucuresti.

"Conditiile macroeconomice s-au inasprit. Exista semnale de incetinire a ritmului de crestere a creditelor, iar activitatea economica va incepe fara indoiala sa sufere", a adaugat Juan Fernandez-Ansola.

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS), in primul semestru al acestui an Romania a inregistrat o crestere record a PIB de 8,8 procente, cel mai ridicat nivel inregistrat de la caderea regimului comunist.

In ultimul sau raport referitor la perspectivele economiei mondiale, "World Economic Outlook", FMI a estimat ca anul viitor cresterea economica reala a Romaniei va incetini pana la 4,8 procente, de la o crestere de 8,6 procente preconizata pentru 2008. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1152 ori