FMI: Cresterea economica a Romaniei nu este suficient de mare pentru a prinde din urma Europa

Joi, 29 Mai 2014, ora 12:56
1643 citiri
FMI: Cresterea economica a Romaniei nu este suficient de mare pentru a prinde din urma Europa

Economia Romaniei a inregistrat, in 2013, o performanta mai buna decat in cazul altor state din regiune, insa pentru convergenta economica este necesar ca avansul economiei sa intre pe un palier mai ridicat, potrivit datelor prezentate joi, intr-o conferinta, de reprezentantul rezident al Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Guillermo Tolosa.

In opinia oficialului FMI, integrarea mai stransa in lantul comercial al Uniunii Europene poate fi un motor de crestere, asa cum a aratat si schimbarea structurii exporturilor Romaniei in 2013, cu expansiunea exporturilor de masini si echipamente.

Spre exemplu, a mentionat reprezentantul FMI, exporturile Romaniei in Germania au reprezentat, in 2013, numai 6,4% din PIB, in timp ce in cazul Cehiei au fost de 25,5%, al Ungariei - 21,2%, iar in cazul Slovaciei de 18,8%.

Ca si oportunitati de crestere pentru Romania, Tolosa a mentionat exporturile, care inca se cifreaza la numai jumatate ca pondere in PIB, fata de state precum Slovacia, Ungaria, Estonia, abundenta resurselor de energie si absorbtia fondurilor europene, care a crescut doar in ultima perioada, Romania avand cea mai slaba performanta in regiune la gradul de absorbtie.

Nu folosim suficient resurse pretioase pentru dezvoltare, precum fondurile europene

Inca mai mult de jumatate din fondurile oferite de UE Romaniei nu sunt folosite, a spus oficialul FMI, potrivit caruia cheia succesului Poloniei a fost performanta in absorbtia fondurilor europene.

Pentru a concretiza oportunitatile de crestere, considera Tolosa, Romania trebuie sa inlature unele obstacole, cel mai mare decalaj fata de state similare din UE fiind infrastructura, in special cea de transport si energie.

La indicii despre infrastructura, Romania se situeaza la coada clasamentului, alaturi de state precum Serbia, Ucraina, Albania, Bosnia Hertegovina.

Oficialul FMI a aratat ca ambele sectoare, transporturile si energia, sunt dominate de companii de stat, iar sectorul de stat, chiar si in anii de criza, a performat mai slab decat sectorul privat, iar investitiile raportate la activele totale in cazul sectorului privat au depasit cu mult, si in anii de criza, investitiile sectorului de stat.

In ceea ce priveste sectorul financiar-bancar, Tolosa a spus ca acesta a traversat bine criza, dar cresterea creditarii a devenit negativa in 2013, iar dezintermedierea financiara, chiar daca mai moderata decat in alte state, s-a manifestat si in Romania. De asemenea, rata creditelor neperformante in Romania este cea mai inalta in regiune, de peste 20%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#convergenta economica, #exporturi romania, #crestere economica romania , #stiri FMI