FMI cere SUA reducerea deficitului bugetar

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 09:24
1325 citiri
FMI cere SUA reducerea deficitului bugetar

SUA trebuie sa implementeze curand masuri pentru reducerea deficitului bugetar pentru a nu se confrunta cu costuri zdrobitoare ale serviciilor legate de datorii, a declarat prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, citat de Reuters.

"Este vital pentru SUA sa puna bazele unei ajustari fiscale credibile, pe termen mediu. Timpul nu trebuie pierdut", a afirmat Lipsky.

El a laudat masurile recente luate de banca centrala americana si de politicieni pentru sprijinirea revenirii economiei prin politici monetare si fiscale expansioniste. Acesti pasi, insa, reduc sansele ca SUA sa poata atinge obiectivul de a injumatati deficitul bugetar pana in 2013, a spus oficialul FMI.

Atat masurile de stimulare fiscala, cat si cele monetare sunt controversate in Statele Unite. Rezerva federala s-a regasit in centrul criticilor interne si internationale in noiembrie anul trecut, cand a anuntat un program de 600 de miliarde de dolari destinat cumpararii de obligatiuni. Criticii considera ca acest program va slabi dolarul si pune bazele unei inflatii galopante.

Presedintele Barack Obama si Congresul au convenit in decembrie un pachet de stimulente fiscale de 858 miliarde de dolari, destinat sprijinirii cresterii economice, dar care, in opinia analistilor, alimenteaza deficitul bugetar.

Masurile de consolidare fiscala ar putea afecta cresterea economiei si vor fi constroversate politic, insa pe terme lung, acestea vor asigura combustibilul unei dezvoltari mai puternice, a mentionat Lipsky.

Riscul este, insa, ca ratele dobanzilor pe termen lung sa creasca din cauza temerilor legate de pozitia fiscala, daca SUA nu-si va putea in curand reduce deficitul bugetar, a adaugat el.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#fmi, #sua, #deficit bugetar , #stiri FMI