FMI cere statelor din zona euro sa finalizeze proiectul uniunii monetare

Marti, 08 Iunie 2010, ora 09:25
1667 citiri
FMI cere statelor din zona euro sa finalizeze proiectul uniunii monetare

Fondul Monetar International (FMI) a cerut, luni, statelor din zona euro sa finalizeze proiectul uniunii monetare si sa discute o revizuire a tratatelor care reglementeaza politicile bugetare, transmite AFP, potrivit Mediafax.

"Guvernele trebuie sa ia masuri decisive pentru a incheia proiectul uniunii monetare", a indicat Fondul intr-un document prezentat, luni, la Bruxelles, ministrilor de Finante din zona euro si publicat pe site-ul institutiei.

Criza zonei euro se datoreaza politicilor fiscale nesustenabile din anumite state, intarzierilor in restructurarea sectorului financiar, progresului insuficient pentru asigurarea flexibilitatii si disciplinei uniunii monetare, dar si administrarii deficitare a acesteia, se arata in document.

"Cadrul fiscal al zonei euro ar trebui intarit considerabil pentru a ajunge la o responsabilitate fiscala colectiva necesara functionarii adecvate", considera FMI.

Institutia financiara a criticat deficientele Pactului de Stabilitate si Crestere, care "nu a incurajat statele membre sa profite in perioadele favorabile de oportunitatea de a constitui rezerve suficiente si de a reduce datoria la un nivel prudent. Pactul prevede limitarea deficitului bugetar la maximul 3% din Produsul Intern Brut.

#fmi state zona euro uniune monetara , #stiri FMI