Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI cere Spaniei masuri radicale de reformare a pieiei muncii si a sistemului de pensii

FMI cere Spaniei masuri radicale de reformare a pieiei muncii si a sistemului de pensii

Fondul Monetar International (FMI) a somat Spania sa implementeze masuri drastice pentru a reforma piata muncii si sistemul de pensii al tarii, fara sa uite de nevoia urgenta de consolidare a sectorului bancar, informeaza EUobserver, potrivit NewsIn.

Schimbarile cerute de FMI intr-un raport publicat luni sunt concepute pentru a veni in sprijinul angajatorilor prin reducerea platilor compensatorii si incurajarea "flexibilitatii salariale". De asemenea, respectivele masuri fac mai grea lupta sindicatelor in cazul disponibilizarilor, conform EUobserver.

In plus, raportul mai stipuleaza si cresterea varstei de pensionare la 67 de ani.

"Economia Spaniei necesita reforme profunde si eficiente pe termen lung", conform raportului FMI, citat de EUobserver.

"Provocarile la care este supusa sunt severe: o piata a muncii disfunctionala, o piata imobiliara in scadere, un deficit bugetar mare, datorii impovaratoare atat externe, cat si in sectorul privat, crestere anemica a productivitatii, competitivitate redusa si un sector bancar plin de slabiciuni", potrivit sursei citate.

Un set nou de reforme economice vor accentua, cel mai probabil, tensiunile dintre guvernul de la Madrid si sindicate, dupa ce saptamana trecuta au fost anuntate o serie de masuri de austeritate, menite sa reduca deficitul bugetar al Spaniei, de 11% din PIB cu circa 15 miliarde de euro.

Raportul FMI a fost publicat in contextul in care autoritatile spaniole au fost obligate sa intervina in weekend pentru salvarea bancii regionale CajaSur .

Reteaua complexa de banci comerciale a Spaniei a primit o lovitura puternica odata cu desfasurarea in forta a crizei imobiliare.

FMI-ul nu a putut decat sa ceara urgentarea consolidarii si o noua legislatie pentru "reducerea influentei politice" asupra institutiilor bancare in acest context.

In plus, Spania mai sufera si de o rata a somajului de peste 20%, ceea ce reprezinta aproape dublu fata de media blocului comunitar.

"Piata muncii nu functioneaza", anunta raportul FMI, atacand astfel atitudinea protectoare a sindicatelor.

"Somajul structural este ridicat si excesiv de ciclic. Sistemul de negociere a salariilor, care paralizeaza salariile, alaturi de "flexibilitatea" firmelor, fac nota discordanta cu apartenenta la o uniune monetara", se mai mentioneaza in raportul FMI.

Cresterea economica slaba va afecta si mai tare guvernul de la Madrid, avand in vedere ca FMI preconizeaza o contractie de 0,4% a economiei spaniole pentru anul acesta, urmata de o crestere usoara de 0,11% pentru 2011, ceea ce reprezinta jumatate din nivelul estimat pentru intreg blocul comunitar. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1080 ori