FMI cere Europei o politica monetara agresiva

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 17:46
1378 citiri
FMI cere Europei o politica monetara agresiva

Fondul Monetar International a redus estimarea de crestere a economiei globale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, si cere Europei o politica monetara agresiva, in conditiile in care redresarea zonei euro este in urma.

Este pentru a patra oara consecutiv cand FMI reduce estimarea referitoare la evolutia economiei globale, potrivit noului raport World Economic Outlook, transmite Bloomberg.

Fondul a modificat si prognoza privind economia zonei euro, anticipand o contractie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimata in ianuarie. Economia Frantei se va contracta, alaturi de cele ale Spaniei si Italiei.

"Principala provocare ramane in Europa, care trebuie sa faca tot posibilul pentru cresterea cererii private", a declarat economistul sef al FMI, Olivier Blanchard. El a explicat ca este nevoie de o politica monetara agresiva, respectiv intarirea sistemului financiar care nu este inca intr-o forma grozava.

FMI descrie o redresare economica in trei viteze, condusa de piete emergente, intre care China, Statele Unite si la urma Europa, dupa lupta cu criza datoriilor care a necesitat sustinerea financiara a cinci tari din regiune.

Reducerea estimarilor pentru economia SUA

Principalul pericol imediat pentru economia mondiala este recesiunea zonei euro, dar incapacitatea SUA si Japoniei de a adopta planuri de reducere a datoriilor, pe termen mediu, va avea consecinte, potrivit raportului.

Estimarea de crestere a economiei americane a fost redusa de la 2% la 1,9%, pentru a include impactul masurilor automate de reducere a cheltuielilor. Avansul se va accelera insa la 3% in 2014, datorita redresarii pietei imobiliare, a imbunatatirii increderii si a masurilor de stimulare ale Rezervei Federale.

Fondul a imbunatatit prognoza pentru cresterea economiei Japoniei in acest an de la 1,2% la 1,6%, datorita unui plan de stimulare a economiei. Pentru 2014 este anticipat un avans de 1,4%, dublu fata de ritmul de 0,7% estimat in ianuarie.

Pentru economia mondiala, FMI estimeaza in 2014 o crestere de 4%, cu 0,1 puncte sub cea prognozata in ianuarie.

In raport se mai arata ca economiile avansate au evitat doua mari pericole pentru redresarea globala, respectiv spargerea zonei euro si asa-numita prapastie fiscala in SUA.

Fondul anticipeaza agravarea contractiei economice in Italia in acest an, la 1,5%, de la 1% estimata in ianuarie. Pentru Spania institutia prognozeaza un declin de 1,6%, cu 0,1 puncte mai mult. In cazul Frantei este asteptata o scadere a PIB de 0,1%, fata de avansul de 0,3% estimat in ianuarie.

FMI considera ca BCE poate reduce in continuare dobanda de politica monetara.

Pentru Germania, Fondul a mentinut estimarea pentru acest an la o crestere a PIB de 0,6%, sub ritmul de 0,9% consemnat anul trecut. Blanchard considera ca ritmul redus de crestere pune sub semnul intrebarii capacitatea centrului zonei euro de a sustine periferia.

Prognoza pentru economia Chinei a fost redusa de la 8,2% la 8%, iar cea a Indiei de la 5,9% la 5,7%. In cazul Braziliei estimarea a fost revizuita de la 3,5% la 3%.

Inflatia va ramane sub control la nivel mondial, iar preturile marfurilor ar putea scadea cu 2% in acest an fata de 2013, odata cu cresterea ofertei de materii prime, precum petrol si cereale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI prognoze, #FMI prognoza economie SUA, #FMI prognoza China , #stiri FMI