FMI cere contracte transparente in energie

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 13:43
1414 citiri
FMI cere contracte transparente in energie

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn ca toate contractele din energie trebuie inregistrate la OPCOM, pentru a nu mai exista "niciun tratament preferential", iar pretul "s-ar calma pentru consumatorul roman si ar fi bine pentru economie", anunta NewsIn.

"Nu sunt un expert in domeniu, dar, din ce stiu, in unele cazuri, unele companii energetice importante vand o parte din energie pe piata libera si o parte pe piata reglementata, si de asemenea fac contracte bilaterale cu anumiti utilizatori de energie, din multe domenii ale economiei. Aceasta nu este ceva gresit, in principiu. 

Singura problema este daca aceste contracte sunt transparente si deschise publicului. Sunt unele provocari in acest caz, cu unele contracte bilaterale sub pretul pietei, si poate au fost unele favorizari acolo, cu termeni care nu sunt cunoscuti public, asa cum ar trebui", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Acesta a precizat c? solu?ia este ca "toate contractele s? fie inregistrate la OPCOM (Operatorul Pie?ei de Energie Electric? din Romania, n.r.), pe pia?a liber?" ?i s? nu existe contracte preferen?iale.

"Nu va fi niciun tratament preferential, toti vor fi tratati la fel. Ca rezultat, nicio companie nu va fi in pozitia de a vinde sub pretul pietei pentru ca toata lumea ar vrea sa ii fie furnizata energie sub pretul pietei. Speranta aici este ca am putea imbunatati veniturile companiilor de stat facand publice contractele lor. Daca aducem aceste contracte inapoi in piata, pretul s-ar calma pentru consumatorul roman si aceasta ar fi bine pentru economie", a explicat oficialul FMI.

La inceputul acestei saptamani, Franks a anuntat ca autoritatile romane vor demara in perioada urmatoare procesele de privatizare a unor pachete semnificative detinute de stat in unele companii din domeniul energiei, intre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz.

#fmi, #energie, #jeffrey franks, #contracte energie, #tarife energie, #transparenta energie , #stiri FMI