FMI cere contracte transparente in energie

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 13:43
1414 citiri
FMI cere contracte transparente in energie

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn ca toate contractele din energie trebuie inregistrate la OPCOM, pentru a nu mai exista "niciun tratament preferential", iar pretul "s-ar calma pentru consumatorul roman si ar fi bine pentru economie", anunta NewsIn.

"Nu sunt un expert in domeniu, dar, din ce stiu, in unele cazuri, unele companii energetice importante vand o parte din energie pe piata libera si o parte pe piata reglementata, si de asemenea fac contracte bilaterale cu anumiti utilizatori de energie, din multe domenii ale economiei. Aceasta nu este ceva gresit, in principiu. 

Singura problema este daca aceste contracte sunt transparente si deschise publicului. Sunt unele provocari in acest caz, cu unele contracte bilaterale sub pretul pietei, si poate au fost unele favorizari acolo, cu termeni care nu sunt cunoscuti public, asa cum ar trebui", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Acesta a precizat c? solu?ia este ca "toate contractele s? fie inregistrate la OPCOM (Operatorul Pie?ei de Energie Electric? din Romania, n.r.), pe pia?a liber?" ?i s? nu existe contracte preferen?iale.

"Nu va fi niciun tratament preferential, toti vor fi tratati la fel. Ca rezultat, nicio companie nu va fi in pozitia de a vinde sub pretul pietei pentru ca toata lumea ar vrea sa ii fie furnizata energie sub pretul pietei. Speranta aici este ca am putea imbunatati veniturile companiilor de stat facand publice contractele lor. Daca aducem aceste contracte inapoi in piata, pretul s-ar calma pentru consumatorul roman si aceasta ar fi bine pentru economie", a explicat oficialul FMI.

La inceputul acestei saptamani, Franks a anuntat ca autoritatile romane vor demara in perioada urmatoare procesele de privatizare a unor pachete semnificative detinute de stat in unele companii din domeniul energiei, intre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz.

#fmi, #energie, #jeffrey franks, #contracte energie, #tarife energie, #transparenta energie , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc