FMI cere bancilor straine sa nu scoata bani din Romania

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 11:08
1786 citiri
FMI cere bancilor straine sa nu scoata bani din Romania

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) care se afla la Bucuresti se va intalni, joi, la Viena, cu principalele banci straine care opereaza in Romania, pentru a le cere sa nu scoata bani din tara si un "tampon" de capital, a declarat seful misiunii institutiei in Romania, Jeffrey Franks.

"Maine (joi - n.r.) vom fi la Viena pentru a ne intalni cu principalele banci straine din Romania, pentru a obtine ajutorul lor", a spus Franks, intr-o conferinta de presa.

El a mentionat ca FMI va cere principalelor bancilor straine sa isi mentina expunerea in Romania, respectiv sa nu scoata bani din tara, si un "tampon" de capital, pentru mentinerea unui anumit nivel de lichiditate.

"Vom cere un tampon de capital pentru ca sa nu existe nici un pericol ca bancile din Romania sa scada sub un anumit nivel de lichidtate. (...) Vrem un angajament voluntar de la aceste banci si dacaa fac acest lucu, pachetul nostru va avansa (...) vor exista beneficii.

Surse bancare au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ca delegatia FMI aflata la Bucuresti pentru negocierea pachetului financiar destinat Romaniei se va intalni joi, 26 martie, la Viena, cu presedintii grupurilor-mama ale primelor 10 banci straine din Romania, pentru a obtine un acord ca vor continua sa sustina piata locala.

"Fondul se va intalni cu presedintii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus si inca una, pentru a vedea ce vor sa faca in Romania si obtine un angajament ca vor sustine in continuare bancile de pe piata locala", au declarat sursele citate.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#banci, #bani, #capital, #erste, #fmi, #generale, #lichiditate, #raiffeisen, #romaniatampon, #societe, #straine , #stiri FMI