FMI cere ajustari de 2 mld. euro pentru un deficit de 6,4%

Joi, 06 Mai 2010, ora 15:41
1491 citiri
FMI cere ajustari de 2 mld. euro pentru un deficit de 6,4%

FMI accepta majorarea tintei de deficit bugetar la 6,3-6,4% din produsul intern brut pentru realizarea de investitii, dar cere Guvernului sa-si ajusteze cheltuielile si veniturile cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se incadra in noua tinta, au declarat joi pentru NewsIn surse apropiate negocierilor.

"Ne-au acceptat cresterea deficitului pana la cel mult 6,4% din PIB, insa ne cer sa luam masuri suplimentare pentru a ne incadra in cheltuieli.

Reprezentantii FMI spun ca fara masuri suplimentare deficitul bugetar ar depasi 9% din produsul intern brut.

Ei spun ca doar din zona platii pensiilor si a asigurarilor sociale deficitul ar putea creste in acest an cu pana la 8%, adica cu mai mult de 2 miliarde de euro", au spus sursele citate.

Reprezentantii guvernului au precizat "ca nu este neaparat nevoie de o crestere a cotei unice si a TVA, ci pot fi crescute impozitele pe terenurile agricole si pe cladiri, concomitent cu o reducere drastica a cheltuielilor".

"Trebuie sa-i convingem pe oficialii Fondului ca putem echilibra deficitul bugetar si printr-o mai buna gestionare a cheltuielilor publice.

Trebuie sa-i convingem, totodata, ca putem creste veniturile bugetare cu cel putin 1 miliard de euro, printr-o crestere a impozitelor pe terenuri, pe proprietati si pe tranzactiile imobiliare", au adaugat oficialii.

Reprezentantii guvernului au adaugat ca se are in vedere si masura de scadere a cheltuielilor bugetare prin aplicarea masurii concediului fara plata in sistemul bugetar.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat joi ca variantele pe care le analizeaza Guvernul pentru cresterea veniturilor la buget s-au restrans la una sau doua, fara a da alte detalii, si ca o decizie finala urmeaza a fi luata vineri.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#criza, #deficit, #fmi, #guvern, #romania , #stiri FMI