Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Cel de-al treilea val va lovi cele mai sarace si mai vulnerabile state

FMI: Cel de-al treilea val va lovi cele mai sarace si mai vulnerabile state

Dupa ce criza a afectat mai intai statele puternic industrializate si apoi tarile emergente, cel de-al treilea val va lovi cele mai sarace si mai vulnerabile state, a explicat presedintele FMI Dominique Strauss-Kahn, citat de Der Standard. Criza pune in pericol cresterea economica si stabilitatea politica atinse in ultimele decenii de catre tarile in curs de dezvoltare, iar in unele tari este posibil sa se ajunga chiar la conflicte armate.

"Intr-o perioada in care tarile industrializate cheltuiesc sute de miliarde de dolari pentru pachete de subventionare si reconstructie a sectorului financiar, trebuie sa asiguram un ajutor si pentru tarile mai sarace", a declarat Strauss-Kahn.

 "Tarile sarace afectate de criza determina necesitatea cresterii finantarii FMI cu 25 de miliarde de dolari, a estimat institutia. Astfel, suma necesara ar putea ajunge, in total pe anul 2009, la peste 140 de miliarde de dolari, in cazul in care criza se acutizeaza. In tarile cu venituri mici este de asteptat ca stabilitatea si cresterea economica sa fie afectate masiv", scrie Der Standard.


In acelasi articol cotidianul austriac scrie ca Romania duce tratative cu FMI si UE pentru un pachet financiar de salvare, prin care sa fie finantate bugetul de stat si deficitul de comert exterior, potrivit Mediafax.


In ciuda faptului ca in Romania cresterea economica in 2008 s-a ridicat la peste 7%, aceasta ajunsese la sfarsitul anului la numai 2,9%. Der Standard arata ca prognozele expertilor indica o scadere a Produsului Intern Brut al Romaniei si mai remarca faptul ca industria din Romania produce mai ales pentru zona euro aflata in recesiune.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1194 ori
Citeste mai multe despredeficit fmi imprumut negociaza pib romania ue