FMI cauta ajutor pentru zona euro in America Latina

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 08:12
1904 citiri
FMI cauta ajutor pentru zona euro in America Latina

Liderul FMI, Christine Lagarde cauta ajutor in America Latina in vederea salvarii zonei euro, inglodata in datorii suverane. Lagarde a inceput acest efort printr-o vizita in Peru, prima de acest fel de la preluarea functiei de sef al Fondului Monetar International.

"Autoritatile locale din trecut tremurau numai cand venea un reprezentant al FMI," a spus Roberto Abdenur, fost ambasador al Braziliei in SUA care sustine ca vizita lui Lagarde marcheaza o alta premiera - o inversare a rolurilor, autoritatile din zona fiind marcate de decenii de masuri de austeritate impuse de FMI. "Astazi, liderul FMI vine sa caute ajutor. E un moment istoric," relateaza Abdenur, citat de Bloomberg.

In ciuda faptului ca in trecut America Latina se infrunta cu crize repetate, acum tarile din zona au ajuns sa fie un motor pentru cresterea economica globala, estimarile pentru 2011 aratand ca economia de aici a crescut cu 4-5 procente. Lagarde doreste sa profite de avantul Braziliei si al Mexicului pentru a-si mari fondurile cu care sa ajute tarile europene aflate in impas.

"Exista un ciclu economic, America Latina in anii '80, Asia in anii '90 si Europa in acest moment," a declarat Lagarde in cadrul unei conferinte de presa in Lima, cand a fost intrebata daca America Latina poate ajuta Euroa. "Sunt multe cai prin care ne putem ajuta reciproc," a mai declarat sefa FMI care va calatori in Mexic marti si in Brazilia joi.

Vizitele fostului ministru de Finante francez in America Latina fac parte dintr-un efort mai larg de salvare a zonei euro care include calatorii in Rusia, China si Japonia de unde se spera la obtinerea unor imprumuturi bilaterale.

FMI-ul dispune de aproximativ 390 miliarde de dolari, suma care ar putea fi imprumutata statelor cu probleme. Insa, datoriile acestor state europene sunt mai mari decat poate suporta institutia.

#FMI ajutor zona euro, #FMI America Latina, #Christine Lagarde FMI , #stiri FMI