FMI: Bulgaria nu ar trebui sa investeasca in obligatiuni

Joi, 10 Mai 2012, ora 18:27
1026 citiri
FMI: Bulgaria nu ar trebui sa investeasca in obligatiuni

Fondul Monetar International (FMI) i-a recomandat joi Bulgariei sa nu investeasca o parte din rezerva sa fiscala in obligatiuni, alaturandu-se avertismentelor venite din partea bancii centrale bulgare si a bancilor europene impotriva acestui proiect al guvernului de la Sofia.

"Parasocurile fiscale trebuie sa fie consolidate pentru a salva stabilitatea. In aceasta etapa, ar fi prudent sa crestem rezerva fiscala si sa ii evitam reducerea", a declarat Catriona Purfield, sefa misiunii FMI din Bulgaria.

Banca Centrala a Bulgariei s-a opus cu tarie in aprilie proiectului guvernamental, conform caruia 30 la suta din fondul ce garanteaza stabilitatea pensiilor, adica 276 de milioane de euro, sa fie investite in titluri de stat incepand din acest an. Procentul din fond, cifrat actualmente la 1,8 miliarde de leva (920 de milioane de euro), investit in titluri de stat ar urma sa creasca in fiecare an pentru a ajunge la 70 la suta in 2016.

Fondul respectiv face parte din rezerva fiscala a Bulgariei, care s-a redus deja de la 8 miliarde de leva, in 2009, la 3,8 miliarde, la sfarsitul lui februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI rezerva fiscala Bulgaria, #Bulgaria rezerva fiscala obligatiuni , #stiri FMI