FMI: Bancile ar trebui sa analizeze posibilitatea unor majorari de capital

Marti, 30 Iunie 2009, ora 15:26
1381 citiri
FMI: Bancile ar trebui sa analizeze posibilitatea unor majorari de capital

Bancile din Austria ar putea fi nevoite sa isi majoreze rezervele de capital intr-o perioada in care criza economica incepe sa fie simtita in Europa Centrala si de Est, unde acestea sunt printre principalii creditori, a anuntat marti Fondul Monetar International (FMI), relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Bancile ar trebui sa analizeze posibilitatea unor majorari de capital, in cazul in care cred ca astfel de operatiuni sunt necesare, sau sa faca apel la statul austriac pentru o noua runda de injectii, a declarat Paul Hilbers, sef al misiunii FMI la Viena.

Insa pachetul creat de Austria pentru a sustine sectorul bancar - reprezentand 21 miliarde dolari pentru injectii de capital - este suficient de mare pentru a sustine o noua runde de infuzii, a adaugat Hilbers, cu ocazia unei conferinte din Viena.

"Marimea pachetului guvernamental de suport sugereaza existenta unor resurse suficiente in cazul in care va fi nevoie de astfel de operatiuni", conform FMI.

Hilbers a adaugat ca este "important si binevenit" ca bancile din Austria sa isi mentina prezenta pe pietele emergente ale Europei Centrale si de Est.

In cazul in care bancile vor apela din nou la guvernul austriac pentru injectii suplimentare de capital, Comisia Europeana le-ar putea forta sa accepte conditii mai aspre, a afirmat Thomas Wieser, sef al diviziei pentru politica economica si piete financiare din cadrul ministerului de finante.

"Este dificil de prezis ce va veni de la Bruxelles.

Este posibil ca o a doua runda de ajuto financiar sa aiba conditii mai dure", a declarat acesta. Hilbers a precizat ca FMI nu crede ca Austria ar putea fi confruntata cu o criza a datoriilor din cauza expunerii pe pietele din Europa emergenta. 

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#capital, #creditori, #economie, #fmi , #stiri FMI