FMI avertizeaza Serbia sa reduca deficitul bugetar

Luni, 22 Iunie 2009, ora 17:34
1534 citiri
FMI avertizeaza Serbia sa reduca deficitul bugetar

Fondul Monetar International (FMI) nu va acorda Serbiei fondurile promise decat daca statul va lua masurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar, a declarat luni reprezentantul institutiei in Serbia, conform Reuters, citat de NewsIn.

In mai, Serbia a semnat un acord cu FMI privind un imprumut de 3 miliarde euro, destinat apararii economiei si dinarului in fata incetinirii economice globale, conditionat de mentinerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).

Reprezentanul Fondului in Serbia, Bogdan Lissovolik, a declarat luni ca guvernul trebuie sa implementeze o serie de masuri pentru reducerea deficitului.

"Cu cat mai curand guvernul va gasi un plan, cu atat mai repede aceste masuri vor putea fi implementate.

Fara astfel de actiuni nu vom putea acorda fondurile promise", a declarat acesta.

Oficialii sarbi au declarat ca deficitul bugetar va depasi limita impusa si va ajunge la 4% din PIB, din cauza incetinirii economiei.

Intrebat daca Fondul ar putea sa-i permita Serbiei sa creasca deficitul bugetar peste 3% din PIB, Lissovolik a raspuns ca "este prea curand sa ne exprimam in acest sens".

Serbia a aprobat in aprilie un buget revizuit, cu un deficit mai mic, care presupune, printre altele, inghetarea salariilor din sectorul public, cresterea taxelor pe venit si cele aplicate facturilor de telefonie mobila.

Lissovolik a mai spus ca potrivit acordului cu FMI, masurile luate de guvernul Serbiei ar putea include reduceri ale cheltuielilor bugetare sau cresterea taxei pe valoare adaugata (TVA).

Sambata, guvernatorul bancii centrale, Radovan Jelasic, a declarat ca economia Serbiei a inceput sa depaseasca actuala criza globala si recuperarea va dura cativa ani.

Acum cateva luni, guvernul sarb si FMI estimau ca economia Serbiei va scadea cu 2% in 2009 si va stagna in 2010, ca deficitul bugetar se va reduce de la 3% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la 2,5% din PIB in 2010 si ca deficitul de cont curent se va ajusta de la 13% din PIB anul acesta la 10,1% din PIB in 2010.

Insa scaderea in continuare a economiei globale ar putea duce la contractia PIB-ului Serbiei cu 6% in 2009 si cu 2,5% in 2010.

Deficitul bugetar urmeaza sa ajunga la 4,6% din PIB anul acesta si la 5,1% din PIB in 2010, in timp ce deficitul extern ar urma sa se ajusteze de la 9,3% anul acesta la 5,3% din PIB anul viitor 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#acord, #deficit, #fmi, #salarii, #taxe , #stiri FMI