FMI avertizeaza: scaderea inflatiei si cresterile salariale sunt incompatibile

Joi, 19 Octombrie 2006, ora 01:44
808 citiri

Cand tocmai ne pregateam sa spunem ca chiar si exigentul FMI ne lauda, ultimul raport dedicat Romaniei vine sa strice linistea autoritatilor de la Bucuresti. Documentul este unul extrem de critic si subliniaza lucruri deja observate si de alti observatori economici: o inflatie sub 10% nu se poate impsca niciunde in lume cu doua mariri salariale cumuland peste 10 procente.Alta observatie, capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare a Romaniei nu poate consuma tot ce am putea primi, fara sa sapam sume importante in consum.

Concluzia principala a FMI este ca bugetul aprobat de Guvern pentru 2007 va accentua dezechilibrele macroeconomice ale Romaniei: "Avand in vedere cresterea economica peste potential, un deficit de 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) implica o relaxare semnificativa a politicii fiscale. Aceasta lipsa de coordonare cu politica monetara nu poate, in mod credibil, sa reduca ratele inflatiei si dobazii", se arata intr-un aide memoire al FMI.

Proiectul de buget pentru 2007, aprobat recent de Guvern, este construit pe un deficit bugetar de 2,8% din PIB, din care 0,4% reprezinta cofinantarea proiectelor europene.

De asemenea, potrivit economistilor Fondului, cheltuielile salariale au fost subestimate din nou, intrucat bugetul nu include alocari de fonduri pentru majorarile salariale aferente anului viitor.

"Pentru anul viitor, sunt programate doua majorari salariale, in pofida tintei de inflatie de sub 10%", se spune in aide memoire.

Avand in vedere cresterea cheltuielilor cu 0,25% in 2006 si 2007, exista riscul deteritorarii calitatii si eficientei cheltuielilor publice, mentioneaza FMI.

"Fondul are indoieli referitoare la posibilitatea Guvernului de a cheltui sumele prognozate (6,6% din PIB, comparativ cu 2,6% in 2005 si nivelul anticipat de 4,1% in 2006)", se arata in document.

Bugetul aprobat de Guvern stabileste la 6,6% din PIB nivelul cheltuielilor alocate pentru investitii.

Analistii mai atrag atentia ca anului viitor fondurile neutilizate pentru investitii ar putea fi orientate catre chletuieli curente.

"Fondul indeamna autoritatile ca bugetul pentru 2007 sa se bazeze pe reducerea dezechilibrelor macroeconomice. Un astfel de buget ar trebui sa fie orientat catre consolidarea fiscala, bazata pe intarirea bazei de venituri si, in acelasi timp, sa pastreze transparenta in ceea ce priveste intentiile referitoare la cheltuielile din diferite domenii, precum cele salariale", se spune in document.

Potrivit FMI, un buget aproximativ echilibrat va ajuta la mentinerea sub control a inflatiei si a deficitului de cont curent si, in acelasi timp, va contribui la reducerea presiunilor asupra politicii monetare si la sustenabilitatea perspectivelor de crestere economica.

Totodata, analistii mai noteaza ca este nevoie de o consolidare permanenta a veniturilor bugetare si de imbunatatirea managementului fiscal.

"Este nevoie de resurse suplimentare pentru infrastructura, pentru nevoile generate de reducerea contributiilor sociale, pentru acoperirea contributiilor la bugetul Uniunii Europene si pentru cofinantarea proiectelor UE", arata economistii Fondului.

In ceea ce priveste administrarea fiscala, FMI indeamna autoritatile sa consolideze managementul cheltuielilor de capital, sa imbunatateasca absorbtia fondurilor europene, sa evite rectificari bugetare frecvente si sa creeze un program fiscal pe termen mediu.

Saptamana trecuta, o delegatie a FMI s-a aflat in Romania, pentru primele discutii consultative cu autoritatile romane, dupa incetarea acordului stand-by.

La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare.

Institutia financiara internationala a criticat politica bugetara a autoritatilor de la Bucuresti si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si diminuare a cheltuielilor, pentru a diminua deficitul bugetar.

Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, iar relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei.

Bloombiz

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 19 Octombrie 2006

1. Dragos Dehelean: Cum aflu ce scriu blogurile despre compania mea?

Pentru specialistii in relatii publice care au inceput sa fie preocupati de ce vorbesc bloggerii despre compania lor, m-am gandit sa recomand 2 surse (cele mai autoritare din punctul meu de vedere). Daca nu le foloseati pana acum, va recomand sa incepeti cu o cautare dupa numele companiei sau al vostru.

2. Wheels.Ideo.ro: Land Rover cu sasiu de aluminiu

Land Rover se pare ca va urma exemplul Jaguar in reducerea greutatii pe modelele sale. Jaguar foloseste aluminiul pe modelele sale Xj si XK cu mare succes, inlocuirea otelului aduce mari avantaje in ceea ce priveste siguranta dar in acelasi timp reduce considerabil greutatea automobilului. Primii care au introdus aceasta tehnologie au fost ingenerii de la Lotus pe primul Elise.

3. Doctorescu: Pestele si fructele de mare - bune sau rele?

Ca raspuns la cererea formulata de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), the Institute of Medicine reevalueaza dovezile despre beneficiul si riscul asociat consumului de peste si fructe de mare.

4. Sapte milioane de internauti

Peste 2.500 de copii si tineri au accesat in ultimele trei saptamani Internetul prin intermediul echipamentelor puse la dispozitie de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), a declarat, luni, ministrul de resort, Zsolt Nagy, la inchiderea oficiala a caravanei "Lasa-ti amprenta pe net!". Campania si-a propus ca pana in 2007 rata de penetrare a utilizarii Internetului in randul populatiei sa creasca de la 28 la suta la 33 la suta, pana la aproximativ sapte milioane de utilizatori.

5. Catalin Tolontan: Fratia gemului de visine

Un articol de Victor Ciutacu de la Jurnalul National. Dincolo de incredibila lectie oferita de numitii "galactici" in Ghencea unor fotbalisti mustind de prosternatie in fata sclipiciului glamour de Madrid, marele meci care a isterizat o tara ne va ramine-n minte prin citeva evenimente epocale conexe.