FMI avertizeaza Islanda in legatura cu o noua coborare a dobanzii cheie

Vineri, 29 Mai 2009, ora 17:19
1490 citiri
FMI avertizeaza Islanda in legatura cu o noua coborare a dobanzii cheie

Fondul Monetar International (FMI) a avertizat vineri Islanda cu privire la viitoare coborari ale dobanzii cheie, cu cateva zile inaintea unei intalniri a bancii centrale, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Fondul si banca centrala a tarii, Sedlabanki, au avut opinii diferite in legatura cu viitoarea evolutie a politicii monetare, in contextul in care criza a lovit puternic economia statului.

Astfel, Sedlabanki a anuntat viitoare coborari ale dobanzii cheie, in cadrul intalnirii din 4 iunie, in timp de FMI a facut apel la mai multa prudenta.

"La ora actuala, este dificil sa vedem daca exista toate conditiile pentru o noua reducere a dobanzii cheie," a spus seful misiunii FMI in Islanda, Mark Flanagan.

Banca centrala a trebuit sa ia masuri de sprijinire a economiei prin relaxarea dobanzii de politica monetara si a redus dobanda cheie cu 2,5 puncte procentuale, la 13%, in mai.

Islanda a fost una dintre tarile cel mai grav afectate de criza mondiala, ce a dus anul trecut la prabusirea sistemului financiar. Guvernul a fost nevoit sa preia principalele banci ale tarii si sa introduca un control valutar.

Statul a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, desi economia a crescut cu o rata anuala de 0,3%.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,9% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior.

Islanda a intrat astfel in recesiune la sfarsitul anului, dupa ce economia se comprimase cu 3,4% in al treilea trimestru.

Produsul intern brut al tarii s-ar putea comprima cu 10,6% in 2009, potrivit estimarilor ministerului finantelor, revizuite in scadere comparativ cu estimarile din ianuarie de comprimare cu 9,6%.

Somajul, practic inexistent in Islanda inaintea crizei financiare din toamna trecuta, ar putea atinge un nivel de 9% in 2009, 9,6% in 2010 si 7,5% in 2011. In ianuarie, estimarile privind somajul din acest an anticipau un nivel de 7,8%. 

#FMI, # dobanda, # criza, # economie, # Islanda , #stiri FMI