FMI avertizeaza Franta in legatura cu riscurile deficitului excesiv

Luni, 29 Iunie 2009, ora 11:00
1360 citiri
FMI avertizeaza Franta in legatura cu riscurile deficitului excesiv

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca totalul costurilor recesiunii va provoca dezechilibre fiscale extrem de mari in Franta si ca orice alte masuri de stimulare a economiei ar trebui sa fie restranse si temporare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Principala problema fiscala a Frantei ramane consolidarea finantelor publice, in contextul in care politicile actuale ar duce la o amplificare a datoriilor", a anuntat FMI intr-un comunicat.

Saptamana trecuta, presedintele francez Nicolas Sarkozy a exclus cresterea impozitelor si masurile de austeritate ca metode de a combate criza economica, si a anuntat ca va contracta noi imprumuturi pentru a finanta investitiile, in pofida cresterii deficitului bugetar.

Desi Franta se confrunta cu un deficit bugetar de doua ori mai mare decat limita impusa de Uniunea Europeana, Sarkozy a pledat pentru investitii ample in diverse domenii, de la educatie la sanatate si cercetare, si a spus ca trebuie gasiti bani pentru a finanta aceste proiecte.

"Nu putem continua sa ne fixam prioritati si sa nu furnizam mijloacele financiare necesare pentru a le atinge", a spus el, adaugand ca investitiile pe care le are in vedere vor necesita "mijloace considerabile".

"Nu le putem realiza in contextul strict al bugetului anual".

Produsul intern brut (PIB) al Frantei a scazut cu 1,2% in primul trimestru din 2009 din cauza crizei economice, potrivit datelor oferite de biroul francez de statistica (Insee). 

#FMI, # economie, # Franta, # investitii, # deficit, # buget , #stiri FMI