FMI: Asia ramane cea mai dinamica regiune a economiei globale

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 10:40
1626 citiri
FMI: Asia ramane cea mai dinamica regiune a economiei globale

Asia este bine pozitionata pentru a ramane cea mai dinamica regiune a economiei globale, a anuntat Fondul Monetar International in ultimul sau raport privind regiunea Asia-Pacific publicat luni, transmite Xinhua.

FMI se asteapta ca ritmul de crestere inregistrat de Asia sa ramana stabil la 5,4% in acest an si la 5,5% in 2015, dupa ce anul trecut regiunea a inregistrat un avans de 5,2%.

Cresterea externa isi va reveni odata cu relansarea economiilor avansate iar cererea interna ar urma sa ramana una robusta in majoritatea tarilor din regiune, se arata in raportul FMI.

Cu toate acestea, FMI avertizeaza ca o incetinire peste asteptari in China din cauza vulnerabilitatilor din sectorul financiar, cuplata cu esecul politicilor demarate de premierul Abe pentru relansarea economiei japoneze sunt principalele doua riscuri la adresa perspectivelor economiei asiatice. In plus, Asia se confrunta si cu riscuri care provin din afara regiunii, printre care se numara o inasprire brusca a conditiilor globale de finantare.

"Asia este bine pozitionata pentru a raspunde provocarilor care vin cu conditia sa continue pe calea reformelor", apreciaza FMI. "Reformele sunt vitale nu numai pentru a mentine ritmul ridicat de crestere inregistrat de Asia pe termen mediu dar si, in unele cazuri, pentru a mentine increderea investitorilor si a asigura stabilitatea financiara pe termen mediu", se mai arata in raportul FMI.

Potrivit estimarilor institutiei financiare internationale, cresterea economica inregistrata de Asia in acest an va fi de peste doua ori mai mare decat cea inregistrata de statele avansate, in timp ce cresterea inregistrata de economiile emergente din Asia, printre care se numara China si India, va fi de trei ori mai mare. Cu toate acestea, productivitatea a scazut in ultimii ani si regiunea are nevoie de un nou val de reforme care sa stimuleze potentialul de crestere si sa continue sa atraga investitii, se arata in raportul FMI.

#crestere economica Asia, #crestere regiune Asia Pacific, #economie Asia , #stiri FMI