FMI are nevoie de 350 miliarde dolari pentru a combate crizele economice

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:52
2116 citiri
FMI are nevoie de 350 miliarde dolari pentru a combate crizele economice

Fondul Monetar International (FMI) ar putea avea nevoie de capital suplimentar in valoare de circa 350 de miliarde de dolari, pentru a avea capacitatea de a combate crizele economice, a declarat vineri o sursa dintr-un stat emergent membru in G20, potrivit Mediafax.

Oficialul de rang inalt a spus ca o eventuala recapitalizare a FMI nu va face parte din planul anti-criza care va fi prezentat de liderii zonei euro in aceasta luna.

O a doua sursa prezenta la discutiile de la Paris ale ministrilor de Finante ai statelor din G20 a avertizat ca sunt sanse reduse pentru un acord de majorare a capitalului Fondului, la intalnirea de doua zile care incepe vineri seara.

FMI analizeaza daca isi poate mari capacitatea de imprumut in caz de urgenta prin emisiuni de obligatiuni sau credite bilaterale, ca parte a unui proces de evaluare a resurselor de combatere a crizelor mandatat de directorul general Christine Lagarde.

Daca o tara de marimea Italiei sau Spaniei ar avea nevoie sa fie salvata, fondurile FMI ar fi grav afectate.

Actionarii principali ai Fondului, precum SUA, Japonia, Germania si China, ar putea fi insa reticenti la o sursa independenta de finantare, care le-ar reduce influenta.

"FMI are resurse de 380 de miliarde de dolari. Dispune de o capacitate ampla. Europa are resurse substantiale", a declarat in aceasta saptamana Lael Brainard, subsecretar al Trezoreriei SUA pentru Finante Internationale.

Lagarde si angajati ai FMI au afirmat ca resursele actuale ale institutiei ar putea fi insuficiente daca criza din Europa se agraveaza.

Potrivit unui studiu realizat de angajatii Fondului, in cel mai grav scenariu FMI s-ar putea confrunta cu cereri de finantare de 840 miliarde de dolari.

Prima sursa a aratat ca intre optiunile analizate pentru combaterea crizei datoriilor se afla imprumuturi bilaterale, vehicule speciale de finantare si acorduri de achizitii de titluri.

Economiile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) favorizeaza cresterea bazei de capital a FMI, ca mijloc de contributie la sustinerea financiara a Greciei, au declarat joi surse din G20.

O alta sursa a declarat ca FMI va prezenta zilele urmatoare un plan de infiintare a unor linii de credit pe termen scurt pentru tarile cu economii solide care se confrunta cu deficite de lichiditati.

Aceste linii de finantare ar putea fi folosite de statele din zona euro afectate de actuala criza de incredere in datoriile suverane din regiune.

#plan anti criza, #fmi, #zona euro, #criza zona euro, #g20 , #stiri FMI