FMI ar putea relaxa conditiile impuse Romaniei

Duminica, 17 Mai 2009, ora 18:27
1657 citiri
FMI ar putea relaxa conditiile impuse Romaniei

Fondul Monetar International (FMI) este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale din programele de creditare a Romaniei, Letoniei si Ungariei, ca urmare a inrautatirii conditiilor economice, a declarat sambata un oficial FMI, citat de Reuters, conform NewsIn.

Anne-Marie Gulde-Wolf, consilier senior in cadrul departamentului european al Fondului, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, ca este posibil ca Ucraina, care nu este membra a Uniunii Europene (UE), spre deosebire de Romania, Letonia si Ungaria, sa primeasca fonduri suplimentare fata de creditul de 16,4 miliarde dolari contractat deja, dupa ce un oficial a spus ca Kievul ar putea cauta finantare.

Reprezentanta Fondului a mai spus ca stirile din presa, potrivit carora FMI ar putea permite Budapestei sa urce la 3,9% din produsul intern brut (PIB) tinta de deficit fiscal, in cadrul revizuirii programului de creditare a Ungariei de 25,1 miliarde dolari, sunt luate in considerare si ca nu va fi nicio schimbare a politicii Letoniei in ceea ce priveste pastrarea unui curs legat la euro al monedei nationale.

Statisticile publicate in cursul saptamanii despre cresterea economica din primul trimestru au aratat ca declinul economic ce a afectat tarile est-europene membre ale UE ameninta sa coboare produsul intern brut mult sub nivelurile anticipate anterior de Fond.

FMI estimeaza ca economia Letoniei se va comprima cu 12% anul acesta, dar statisticile pentru trimestrul I indica deja o scadere cu 18%.

Riga a cerut permisiunea sa adanceasca deficitul fiscal la 7% din PIB, de la nivelul de 5% stabilit anterior cu Fondul, iar Gulde-Wof a spus ca ar putea exista o ajustare.

Fondul urmeaza, de asemenea, sa incheie saptamana viitoare o misiune de revizuire in Ungaria.

Presa ungara a scris ca Budapesta a cerut permisiunea de a urca nivelul tintit pentru deficitul fiscal la 3,9% din PIB, de la 2,9% discutat anterior cu FMI.

Gulde-Wolf a spus ca persepctiva pare realista, desi negocierile nu s-au incheiat inca.

"Nu vreau sa comentez cifra exacta, dar cea vehiculata este corecta", a spus reprezentanta Fondului.

"Este aceeasi situatie ca in Letonia, analizam perspective economice mai slabe si ajustam cadrul macroeconomic la aceste conditii, asa ca o anumita ajustare fiscala este garantata", a mai spus reprezentanta FMI.

In ceea ce priveste situatia Romaniei, care a inregistrat o scadere peste asteptari a PIB-ului in ianuarie-martie, de 6,4%, reprezentanta Fondului a spus ca procesul de revizuire este identic: "Daca mediul global este ceea ce se schimba si nu politicile, atunci chiar trebuie sa analizam reevaluarea programelor", a mai spus Gulde-Wolf.

Cat priveste declaratiile vicepremierului ucrainean, care mentiona ca Ucraina ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare creditulului de 16,4 miliarde dolari, reprezentanta Fondului a spus ca acest lucru este posibil, dar a precizat ca exista limite pana la care se poate imprumuta Ucraina.

„Este greu de evaluat fara sa fi existat discutii cu autoritatile, nu pot spune nimic concret", a mai declarat reprezentanta FMI.

#FMI, #conditii, #Romania, #contract, #fonduri , #stiri FMI